Cum au început soții Arabella și Petru Sava o afacere în imagistică dentară. Patru centre, în județul Arad

Au început în urmă cu nouă ani o afacere de familie fără să știe multe lucruri despre domeniul abordat. Cu timpul au ajuns să fie foarte apreciați, iar afacerea lor să înflorească având în momentul de față patru puncte de lucru. Este vorba despre Arabella și Petre Sava care în anul 2010 au dat drumul Centrului de Imagistică Dentară MedXRay. Nu ar fi reușit acest lucru singuri. Au fost mereu încurajați de către medicii stomatologi din Arad.

Înainte de această afacere de familie, Arabella a lucrat opt ani de zile ca director economic, la Camera de Comerț din Arad, iar între timp a născut un copilaș, al treilea la număr și atunci a hotărât să facă altceva. La vârsta de 33 de ani a început afacerea.

„Este o afacere de familie. Am început-o în anul 2010 cu emoții, nu am fost specialiști în acest domneniu, am luat-o strict ca pe o afacere după aceea ne-am dat seama că trebuie să stăpânești toate detaliile și am învățat pe parcurs tot ceea ce este nevoie să învățăm. Am avut o evoluție frumoasă, ne-am dezvoltat și datorită angajaților care au depus tot efortul pentru a face lucru de calitate, dar mai ales mediului specialist și anume medicii care ne-au susținut, ne-au sprijinit, ne-au încurajat și datorită lor suntem aici. Suntem la al patrulea punct de lucru: în 2010 am deschis primul punct de lucru în Vlaicu, la Fortuna, apoi în 2012 sub încurajarea insistentă a medicilor stomatologi am deschis în centru, lângă Biserica Roșie, dacă nu ne încurajau ei nu făceam acest pas. În 2015 am deschis în Micălaca și acum în 2019, la Ineu. Medicii stomatologi din județ ne-au tras semnale prietenoase pentru a deschide un centru la Ineu. Așa pacienții nu mai fac un drum până la Arad”, spune Arabella.

Familia Sava declară că este o afacere din care se poate trăi, însă trebuie foarte multă implicare. Ori totul, ori nimic.

„E un efort foarte mare pe care trebuie să-l depunem ca și manageri, ca și coordonatori pentru ca lucrurile să ajungă la un anumit nivel. Pentru un punct de lucru investiția ajunge la peste 100 de mii de euro. Dar depinde și de ceea ce se cere în plus. De exemplu, într-un centru avem un aparat 3 D care a costat atât”, mai afirmă Arabella.

A găsit spațiile mergând cu copilul la plimbare

În momentul de față în firmă lucrează 19 persoane. Deși a fost destul de greu să găsească angajații ideali soții Sava au reușit acest lucru.

Cu mare, mare drag îmi aduc aminte ce am făcut în acești nouă ani. Anul acesta facem nouă ani împreună și spun împreună pentru că apreciez foarte mult suportul și încrederea medicilor. Ei ne-au dat toată puntea de lansare și chiar dacă am mai greșit, am învățat anumite lucruri.  Nu a fost ceva să spun că nu știu sau nu pot și asta cred că a venit ca o răsplată în schimb. Tot ce facem încercăm să facem cel mai aproape de doleanța fiecărui medic. Aceasta a fost o provocare pentru noi pentru că fiecare medic dorește într-un anumit format radiografiile. Găsirea spațiilor a fost o provocare. Întodeauna le-am găsit mergând cu copilul la plimbare. Angajații ideali pentru mine, eu fiind o profesionistă, i-am găsit foare greu. Ei nefiind formați este un domeniu medical în care școala sau facultatea de la Timișoara nu formează decât teoretic efectiv în acest domeniu și e nevoie de aproximativ un an de zile să fomrezi un angajat, aici este foarte greu și să-i convingi că dorești să investești în ei și automat e bine să avem un parteneriat pe termen lung. E un segment provocator căruia zic că i-am făcut fața. Ne bucurăm de oameni stabili. Avem angajați lângă noi din 2010”, mai adaugă Arabella.

Ianuarie, martie și august sunt lunile în care pacienții îi caută cel mai mult. Se practică turismul medical și sunt foarte multe persoane din Franța, Italia și Spania care aleg Aradul pentru tratamente.  

„Unii vin cu radiografiile făcute de acolo. Din păcate am constatat că nu s-a putut lucra pe acele radiografii, am rămas șocați de calitatea care este admisă acolo, deși au aparatură bună. Nu cred că știu să o folosească. Noi suntem solicitați să le refacem și la un preț mult mai mic. Avem în jur de 1.500-2.000 de pacienți pe punct de lucru pe lună”, mai mărturisește arădeanca.

Totul spun soții Sava a fost făcut cu credință în Dumnezeu și cu binecuvântarea pastorului Florin.

Centrului de Imagistică Dentară MedXRay din Ineu a fost inaugurat joi.  Acesta se află în Policlinica din centrul orașului Ineu. Inaugurarea a avut loc în prezența autorităților locale: primarul Orașului Ineu, Călin Ilie Abrudan, viceprimarul Orașului Ineu, Ionel Alb, city manager Orașul Ineu, Aurel Zahari și consilierul local, Dana Budea Bercea.

După inaugurare Arabella și Petru Sava au avut o întâlnire cu medicii stomatologi din zonă, dar și cu sponsorii Opel – Grup West, Banca Românească, Dentilabor și Bravodent.

Primarul orașului Ineu a declarat că administrația publică încurajează investițiile private și că acum beneficiază și ei de cele mai moderne servicii de radioligie dentară.

 

Adauga comentariu