Cu emoţii şi mândrie s-a raportat: „Misiune îndeplinită!”. Ceremonie fără cei apropiaţi alături

Pe o vreme nu tocmai prielnică a avut loc, joi dimineaţa, în Cetatea Aradului, Ceremonia de repatriere din Afganistan a Batalionului de Protecție a Forței „Golden Lions”.

Cu emoţii, mândrie şi de această dată fără cei apropiaţi alături cei care au revenit din misiune au fost, astăzi, în centrul atenţiei. Ceremonia a fost un pic diferită de cele din anii trecuţi, deoarece după cum spuneam, nu a fost cu public. Astfel, cu măştile pe faţă, militarii şi-au primit recunoştinţa pentru lunile în care au fost departe de ţară şi familie. Doar cei răniţi au putut fi însoţiţi de iubită, soţie sau mamă. Ei au fost decoraţi în cadrul ceremoniei alături de alte cadre militare cărora le-au fost conferite embleme de onoare și de merit. La eveniment au luat parte şi oficialităţile locale, dar şi reprezentanţii Arhiepiscopiei Aradului.

Totodată, la ceremonia de repatriere au participat șeful Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu, comandantul Comandamentului Forţelor Întrunite, general-maior Dorin Ioniţă, comandantul Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, general-maior Dorin Blaiu și comandantul Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”, colonel Cornel-Traian Scurt.

În cadrul ceremoniei, Drapelul de Luptă al Batalionului 191 Infanterie „Colonel Radu Golescu” a fost decorat cu Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Ofițer, cu însemn de război, pentru militari. Șeful SMAp, general-locotenent Daniel Petrescu, a apreciat modul în care militarii români și-au făcut datoria pe timpul misiunii. „Toate ecourile primite de la aliați au fost la superlativ. (...) Sunteți acei militari pe care aliații se pot oricând baza.”

 

 În cadrul misiunii NATO „Resolute Support", Batalionul de Protecție a Forței „Golden Lions” a participat, pentru aproximativ șase luni, la misiuni de asigurare a securității Bazelor Militare Kandahar şi Bagram, împreună cu partenerii americani și cu forțe de securitate afgană. Structura românească din teatrul de operații Afganistan a fost generată de Batalionul 191 Infanterie „Colonel Radu Golescu”. De asemenea, din Batalionul de Protecție a Forței „Golden Lions” a făcut parte și o subunitate din Brigada 8 LAROM „Alexandru Ioan Cuza”.

„Militarii arădeni au executaţi misiuni în teatrul de operaţii din Afganistan. Suntem bucuroşi să ne întoarcem cu toţii acasă în efectiv complet. A fost o misiune normală pentru noi având în vedere pregătirea pe care am executat-o. Bineînţeles ne-am adaptat la toate schimbările şi modificările care au avut loc la nivelul treatrului de operaţii din Afganistan, am reuşit cu brio să avem aprecierea partenerilor de coaliţie şi de asemenea a partenerilor afgani pentru modul ireproşabil în care ne-am desfăşurat misiunea. Dovadă fac parte medaliile pe care militarii noştri le-au primit de la partenerul american şi chiar comandantul misiunii a ţinut personal să vină să ne felicite.

Suntem bucuroşi să fim acasă, avem o peiroadă scurtă de concediu în care vom fi alături de familie, de prieteni şi aşteptăm  să se reîntoarecem în cazărmi să ne reluăm activitatea de zi cu zi. În teatrul de operaţii din Afganistan nivelul de ameninţare este ridicat după cum bine ştiţi am fost implicaţi într-un incident în data de 21 septembrie când vehicului 4 dintr-o patrulă românească a acţionat un dispozitiv cu exploziv improvizat. Din fericire pentru noi militarii sunt bine, s-au recuperat în urma primului ajutor acordat şi tratamentului de specialitate din Baza Militară din Germania şi a Spitalului Militar din Bucureşti”, a declarat locotenent colonel Ioniţă, comdandatul Batalilului 191 Infanterie „Colonel Radu Golescu”.

Locotenent Alexandra Munteanu, ofiţerul de relaţii publice pe întreaga perioada a dislocării în teatrul de operaţii Afganistan, mărturiseşte că:

„Emoţia întoarcerii acasă este de nedescris, atât pentru noi cât şi pentru cei care ne-au aşteptat. Ne bucurăm că am revenit alături de ei şi în frumoasa noastră Românie pe care pot să spun că acum o apreciem mai mult. Dorul de casă s-a simţit în fiecare zi tot mai mult, dar am rămas uniţi, am rămas axaţi pe misiune, iar acum suntem aici”.

Amintim că detașamente ale Batalionului 191 Infanterie ,,Colonel Radu Golescu” au mai participat la misiuni internaționale, în teatre de operaţii din Kosovo (2003, 2004 și 2007) și Afganistan ( 2012).

 

 

Adauga comentariu