Chef Gabriela Blidar, bucătarul arădean care l-a uimit pe Mugur Isărescu. „Uneori am vrut să renunţ, dar nu mă văd făcând altceva”

A rămas fără locul de muncă unde a trudit timp de 15 ani şi a trebuit să se reprofileze. A reînceput de jos şi în timp a ajuns să fie un faimos chef bucătar. Este vorba despre Gabriela Blidar.

„Dintodeauna am gătit, dar la început doar acasă pentru familie.  Am început de pe băncile şcolii cu totul altceva, am fost operator malţ la Fabrica de Bere, asta timp de 15 ani. Din păcate, în 2004 s-a oprit toată activitatea şi am luat-o de la început, ca ajutor de bucătar, asta însemnând spălat vase, oale, curăţenie. Toate la Best Western Hotel Central Arad unde sunt şi în ziua de astăzi. M-am ridicat încet, încet, am făcut şcoala de bucătari, un curs de contabilitate, o facultate de Inginerie Alimentară. Acasă găteam pentru copii, dar aici m-am perfecţionat cu ajutorul patronului, am fost la specializări, la congrese peste tot unde a apărut ceva nou. E bine să ţii pasul, mai ales că bucătăria tot timpul va evalua. Nicu Chiş, cel care era pe atunci administratorul hotelului, era tare mândru de mine. El m-a descoperit. Eram un simplu om la vase, dar a văzut că am idei”, povesteşte Gabriela.

Aceasta are, în cei 16 ani de când se află la bucătăria hotelului, multe amintiri frumoase, unele de neuitat.

„Am în minte întâmplarea cu domnul Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naţionale a României. Nu pot uita când acesta a spus:  «un om mic poate să facă aşa lucruri mari». A fost o masă de gradul zero care trebuia pregătită în câteva ore. Din grabă, panică şi stres a ieşit ceva minunat, ceva ce nici eu nu m-am aşteptat. Am pregătit pe rapid o mică gustare din foie- gras şi un carpaccio de ananas cu prosciutto crudo, un mousse de peşte, gustare caldă cu sos de lămâie şi felul principal surf and turf. Ultimul fel de mâncare a fost prezentat la Antena 1. La desert am făcut un mousse de ciocolată, s-a dovedit a fi ceva nemaipomenit. Am avut după un sentiment de mândrie. Asta e satisfacţia bucătarului”, mai adaugă Gabriela Blidar.

Chef bucătarul arădean a trecut cu preparatele ei şi graniţele ţării. A participat la Bruxelles la promovarea Aradului, acolo a pregătit mâncare tradiţională. Au fost şi preparate reci, cum ar fi ardei capia umpluţi cu caş dulce sau clătite cu ciuperci.

Gabriela mărturiseşte că nu a participat la concursuri deoarece are trac de cameră. A cochetat o scurtă perioadă cu emisiuni la posturile locale de televiziune.  

Deşi are două fete, niciuna nu i-a călcat pe urme cu toate că ambele gâtesc acasă. „Una este farmacist şi una barman. Cea mare prepară deserturi delicioase şi cea mică  mă uimeşte cu tot felul de mâncăruri inventate de ea. Să fi bucătar de profesie este o meserie grea, deoarece stai foarte mult în picioare, este stresul de dincolo de pult pentru că, clientul nu trebuie să simtă stresul şi aglomeraţia. Totul trebuie să iasă impecabil. Înainte de a ajunge mâncarea pe masă este agitaţie în bucătărie. Noi trebuie să lăsăm toată energia negativă şi să iesim cu cea pozitivă”, mai adaugă arădeanca.  

Întrebată dacă a simţit vreodată că nu mai poate şi că doreşte să renunţe aceasta a mărturisit că a avut gânduri, dar de scurtă durată, deoarece nu se mai vede făcând altceva.

De-a lungul vremii a preparat bunătăţi pentru diferite personalităţi din ţară şi străinătate. De exemplu pentru Regele Mihai, la Balul de Cristal, pentru Emil Boc, Ion Iliescu, vedete pop-rock. Pentru Gabriel Cotabiţă, Corina Chiriac, Cătălin Crişan şi mulţi alţii.

Preparatele Gabrielei Blidar apar şi în Dicţionarul Comorilor Culinare Locale. A fost o colaborare a Gabrielei cu  bucătari din Ungaria, dar cu cei de la Cantina Municipală din Arad.

 

 

 

 

 

 

 

Adauga comentariu