Cei mai mulţi migranţi aleg să treacă frontiera prin punctele din judeţul Arad

În anul 2018, la nivelul I.T.P.F. Oradea au fost depistate pe linia migrației ilegale un număr de 930 persoane care au acționat atât la frontiera verde, cât și în punctele de trecere a frontierei.

Din punct de vedere al locului depistării, cele mai multe cazuri s-au înregistrat în judeţul Arad în zonele de competenţă ale S.P.F. Nădlac, S.P.F. Turnu și S.P.F. Curtici (unde au acționat aproximativ 54% din persoanele depistate la nivelul I.T.P.F. Oradea), iar pentru judeţul Bihor în zona de competență a S.P.F. Salonta și S.P.F. Borș.

„În perioada supusă analizei, la frontiera verde au  fost depistați 258 cetățeni străini în tentativă de trecere ilegală a frontierei sau în apropierea frontierei de stat. Din numărul total al cetățenilor străini depistați la frontiera verde, cei mai mulţi provin din centrele pentru solicitanții de azil. Din punct de vedere al naționalităților, cei mai mulţi cetăţeni străini provin din Irak, precum și din alte state - Iran, India, Turcia, Afganistan, Siria,  Palestina, Pakistan”, a declarat comisar-şef de poliţie  Laura Beatrice Bondar. 
 

De asemenea, pentru perioada analizată este de remarcat un număr mare de cetățeni din Vietnam depistați în tentativă de trecere ilegală a frontierei, specific pentru aceștia fiind faptul că au intrat legal în România în baza unor vize de lungă ședere cu drept de muncă. 

Modurile de operare verde au fos turmătoarele: deplasarea cu mijloace de transport în comun sau taxi până în Arad, Oradea sau în apropierea unor localităţi din proximitatea frontierei, iar de acolo pe jos peste câmp spre frontiera cu Ungaria, în general pe timp de noapte, mascaţi, folosind vegetaţia înaltă din zona de frontieră; constituirea grupurilor de migranți în zona localităţii Timișoara și deplasarea spre frontieră cu autoturismele călăuzelor sau transportatorilor sau deplasarea pe jos din Ungaria spre frontiera cu România. 

Adauga comentariu