Ce obiecte extrag medicii arădeni din nasul sau urechea copiilor neatenți

Copiii sunt curioși încă din primele luni de viață și vor să pună mâna pe tot ce este în jur. Mai grav este că unele obiecte mici lăsate în preajma lor pot să le provoace răni. Medicii atrag atenția părinților să fie atenți, deoarece ei săptămânal se confruntă cu cazauri destul de dificile.

Boabe de fasole sau mazare, capete de pix, monede, mărgeluțe, nasturi. Astea sunt obiectele pe care medicii arădeni le-au extras de-a lungul timpului din nasul și urechile micilor pacienți.

Toate au devenit adevarate obiecte de colecție pentru specialiștii secției ORL din Arad, care se confruntă, în ultima vreme cu foarte multe astfel de cazuri. Intervențiile nu sunt deloc ușoare și pot pune în pericol viața micutilor pacienți. În general este vorba despre pacienți care au vârste cuprinse între 1 și 6 ani.

„Sfatul nostru este următorul: nimeni să nu încerce să scoată așa ceva pentru că riscul este să transformi un corp străin nazal, dacă mâna nu este antrenată, într-un corp străin pulmonar. Se impinge în spate și pătrunde în plămâni. Părinții au tendința de a cocoloși copiii. Și sfatul nostru este că acum trebuie certat pentru că dacă nu îl cerți va mai repeta această tentativă de introducere a obiectelor în nas sau urechi. Avem în fiecare săptămână cel puțin un caz. Am avut zile și cu două, trei cazuri”,  a declarat Sorin Baschir medic primar ORL Arad.   

Părinții care au trecut cu copiii prin astfel de situații spun că au tras atât ei cât și micuții o sperietură zdravănă, însă până la urmă cu ajutorul medicilor totul a decurs bine.

Nu doar copiii ajung la spital cu obiecte străine în organism, ci și adulții. Într-un caz a fost vorba de o proteză înghițită și care a trebuit scoasă.

Adauga comentariu