Ce muniţie avea Iohannis...Dacă Augustin Lazăr era omul PSD...

Preşedintele Iohannis ne-a obişnuit cu dublul standard, cu modul deloc echilibrat de a vedea lucrurile. Este contrar poziţiei pe care Klaus Iohannis o deţine, cea de şef al statului.

Nu a ezitat ca de la pupitrul din Palatul Cotroceni să atace  oameni ai actualei guvernări, oameni asupra cărora planau anumite suspiciuni sau pur şi simplu aveau carnet de partid eliberat de Dragnea.

În urmă cu vreo trei ani, procuror general al României era Tiberiu Niţu. Omul, propus de Victor Ponta, fusese acuzat de Direcţia Naţională Anticorupţie că a folosit ilegal coloana oficială. A urmat un întreg scandal naţional şi punerea la zid a lui Niţu. Klaus Iohannis nu a stat cu mâinile în sân. A căutat soluţii, împreună cu premierul de la acea vreme, Dacian Cioloş, şi cu ministrul de atunci al Justiţiei, Raluca Prună, pentru a-l debarca pe Niţu. Gândea că era omul PSD şi trebuia găsit un altul, fidel preşedintelui.

Tiberiu Niţu a cedat presiunilor, a demisionat...Nu mai punem la calcul că după câţiva ani avea să fie declarat nevinovat de instanţele de judecată. Ştirea, cea cu nevionovăţia, s-a pierdut. Ce era important s-a realizat: scăparea de persoana incomodă. E o „rețetă” pe care am văzut-o destul de des în ultimii ani.

Acum, Klaus Iohannis are în faţă un caz mult mai grav decât cel al lui Niţu şi a coloanei sale oficiale: cazul procurorului ceauşist Augustin Lazăr!

Acesta din urmă este acuzat de trei deţinuţi anticomunişti că i-ar fi ţinut mai mult în închisoare, că le-ar fi furat ani din viaţă. Erau vremurile în care Augustin Lazăr prezida comisia de liberări condiţionate a Penitenciarului Aiud. Putea să-i ajute pe bieţii oameni să scape mai repede din infernul închisorilor comuniste, dar nu a făcut-o.

Acum, preşedintele Klaus Iohannis tace. Dacă ar fi folosit acelaşi standard, ca în cazul fostului procuror general Tiberiu Niţu, actualul şef al statului trebuia să “tune şi să fulgere” la adresa actualului şef al Parchetului General. Nu a făcut-o şi bănuiesc că nici nu o va face. Iohannis nu foloseşte o măsură, ci o dublă măsură. Mă întreb: ce reacţie ar fi avut Iohannis dacă Augustin Lazăr era, de exemplu, fan Liviu Dragnea?

Adauga comentariu