Ce calcule se fac în partidele politice arădene și ce bătălii se dau pentru viitoarele liste de parlamentari

Deși ne mai desparte mai bine de un an de zile până la alegerile parlamentare, în interiorul partidelor politice arădene există frământări și lupte pentru un loc considerat eligibil. Cu toate că politicienii vor fi angrenați în campania pentru prezidențiale, ce stă să înceapă și mai apoi, în vara anului viitor, vor avea de dat piept cu alegerile locale, gândurile multor lideri locali se îndreaptă spre parlamentare.

Ziar de Arad face un tablou al momentului în principalele formațiuni politice și vă prezintă luptele de culise duse în organizații.

Cele mai mari semne de întrebare sunt la liberali

La cum arată situația politică de moment, PNL va lua cel mai mare număr de mandate, însă și luptele interne sunt pe măsură.

La  modul oficial, Călin Bibarț va deschide lista pentru Camera Deputaților. E decis acest lucru, însă actualul primar interimar al municipiului ar vrea să continue în administrația locală. Locul secund ar urma să fie ocupat de Geanina Pistru, asta dacă fosta viceprimăriță reușește să-și rezolve problemele de incompatibilitate. Pentru poziția  a treia se vehiculează o luptă între doi primari: Valentin Bot (primariul comunei Șiria) și Marian Toader (primarul comunei Zăbrani). La modul declarativ, Bot spune că nu îl interesează Parlamentul, însă...

Lista de Senat al liberalilor ar trebui deschisă de actualul senator Ioan Cristina, însă acesta nu este pe placul lui Gheorghe Falcă, șeful filialei locale a PNL. Surse din PNL spun că Ioan Cristina ar putea candida în alt județ, însă prietenia acestuia cu Ludovic Orban ar putea da peste cap aceste calcule, dacă liderul central al PNL va dori cu orice preț să-l susțină pe Ioan Cristina.

La PSD e bătălie pentru un loc la Cameră

La PSD  e pace pe față, însă lupta din primul rând dintre Dorel Căprar și Mihai Fifor produce unde în eșaloanele 2 și 3.

Dacă Fifor își va dori prima poziție de la Senat, Dorel Căprar nu se va putea opune, deși ar face-o cu bucurie. Trebuie ținut cont de faptul că Mihai Fifor e secretar general al PSD și în consecință nu poate fi înlăturat atât de ușor.

Cel mai probabil, Dorel Căprar va deschide lista social-democraților pentru Camera Deputaților, însă bătălia e mare pentru poziția secundă, cea care speră PSD-iștii să fie eligibilă. Pentru această poziție luptă actualii deputați Florin Tripa și Adrian Todor. Todor e susținut de Căprar, în timp ce Tripa e susținut de Fifor. Aici este marele semn de întrebare în ceea ce privește PSD-ul local.

Pistru are emoții după alianța ALDE cu Pro România

Deputatul Eusebiu Pistru, președintele ALDE Arad, are serioase emoții că ar mai putea obține un mandat în viitoarea legislatură. În mod normal nimeni din ALDE Arad nu ar fi avut curajul să viseze la scaunul lui Eusebiu Pistru, însă alianța cu Pro România dă calculele peste cap.

Flavius Măduța, conducătorul filialei locale a PRO România,  și-ar putea dori un mandat de deputat. Măduța a mai fost parlamentar între 2012 și 2016, iar o reactivare serioasă i-ar da bătăi de cap lui Eusebiu Pistru.

Deocamdată e liniște la UDMR și USR

În UDMR și USR  e liniște deplină. Actualul deputat Petru Farago (UDMR), care e și președintele filialei, nu ar trebui să aibă emoții. La USR, cel mai probabil, va exista un vot intern pentru desemnarea candidaților. Momentan, parlamentarii Adrian Wiener și Sergiu Vlad nu își simt pozițiile amenințate.

Adauga comentariu