Casa țărănească cu lubeniță de la Cuvin, o atracție a județului. Petru Indricău îmbină trecutul cu prezentul!

O casă veche din județul Arad a devenit atracție pentru turiști. Inedit este faptul că acolo proprietarul, care este agricultor de când se știe, vinde lubeniță și pepene. Agricultura este o moștenire de familie. Tatăl celui care vinde lubenițe se ocupa de producerea lor încă de pe vremea lui Ceaușescu.

Acum se îmbină trecutul cu prezentul, iar cei care îi trec pragul casei țărănești rămân impresionați. Casa, care a devenit un mic muzeu, se află la Cuvin, la număul 42 și aparține lui Petru Indricău, un arădean pasionat de tradiții.

„Aveam o casă veche în curte (construită în anul 1882) și mulți spuneau să o dărâmăm, însă, eu fiind pasionat de lucruri vechi, m-am gândit să o pun în valoare. Era păcat să stric așa ceva. Cu timpul am făcut acest lucru și am adus multe obiecte vechi, o parte le aveam. Așa casa a devenit un mic muzeu. De atunci mulți ne trec pragul, de la elevi, la turiști, localnici și chiar miri pentru fotografii. Colaborăm chiar și cu cei de la primărie”, declară proprietarul.

Cum se ocupă cu agricultura și are producție mare de lubeniță și pepene, acesta le vinde chiar lângă casa veche, iar locul de depozit este chiar la umbra ei și în interior, la răcoare. Bărbatul se numără printre puținii producători care folosesc stilul vechi de producere, adică cu gunoi de grajd.

Astfel, a devenit muzeul cu lubeniță, iar cum la Ghioroc (n.r redacției Cuvin este sat în comuna Ghioroc) începe să meargă cât mai multă lume, mulți aleg să viziteze și muzeul și să cumpere din produsele lui  Petru Indricău. Acesta este și un apicultor foarte bun, iar pe lângă lubeniță comercializează și miere.

Cât despre muzeu, stâlpii casei sunt foarte apreciați de oameni, deoarece în puține locuri se mai găsesc, dar și obiectele din interior au o mare valoare.

Pentru a-l promova, cumnatul lui Petru, Ivan Moroz, a creat și o pagină de Facebook „Lada de zestre”, unde sunt imagini cu tot ce se găsește acolo, adică la  „Casa țărănească de la Cuvin”, care se află pe Drumul Vinului.  

Pentru mai multe informații despre muzeu sau despre produsele comercializate se poate suna la numerele de telefon: 0721139811 (Petru) sau 0765 455068 (Ivan).

 

 

 

Comentarii

Ivan Moroz

19.07.2022 13:55

Suntem onorati si cu respect dorim plini de bucurie sa ne exprimam recunostinta din inima pentru cele mentionate atat doamnei Claudia Untaru, un jurnalist exceptional prin profesionalism si printr-un suflet nobil plin de frumos prin care aduce valoare societatii aradene si nu numai; cat si intregii redactii Ziar de Arad pentru rolul sau si binele datorat intregii sale activitati.
Va dorim binecuvantarea lui Dumnezeu toturor cititorilor si va asteptam la Cuvin!

Adauga comentariu