Când iubești meseria și respecți pacienții. Deși a avut un accident, medicul stomatolog Mircea Matei își va redeschide cabinetele

Când iubești meseria pe care ai ales-o nimic nu te poate împiedica să o profesezi. Cel mai bun expemplu este al medicului stomatolog Mircea Matei din Arad, care a trecut printr-o perioadă mai grea, dar merge mai departe. În ianuarie își va redeschide cabinetele, iar pe viitor își dorește să aibă în Arad o clinică stomatologică  internațională.

Dorința de a fi medic a început să o aibă încă de copil.  

„Când eram mic m-am tăiat la deget. Avem 4, 5 anișori și a trebuit să meg la chirurgie cu mama. Acolo în sală m-a pus pe un pat să îmi facă anestezie și să îmi pună ceva protector pentru ochi să nu văd. I-am spus la doctor că vreau să văd tot ce face. M-am uitat cum mă coase. Atunci medicul a zis:« tu doctor să te faci». Din momentul ăla eu nu am mai avut altă meserie când eram întrebat, spuneam că medic. Am terminat școlile și am dat la stomatologie. Am vrut să mă fac chirurg cum era domnul doctor care m-a pansat, doar că pe când eram în ultimul an de liceu, verișoara și cumnata erau studente la stomatologie în anul III și discutând cu ele, neștiind ce înseamnă medicina și chirurgia, m-am gândit că e faină stomatologia și atunci am mers mai departe. M-am înscris la stomatologie”, povestește Matei.

 

Facultatea a terminat-o în anul  1982, după care a urmat repartiția guvernamentală. A avut medie foarte mare și a luat repartiție în Arad, ca stagier.

„Se făcea stagiatură de trei ani la policlinici, eu am făcut în Vlaicu, după care am urmat repartiția la țară, cei trei ani. Am fost la Bocsig, după care am dat examen de intrare în oraș și m-am stabilit la policlinica din Vlaicu unde am făcut stagiatura. În anul 1990 m-am privatizat.  Primul cabinet era pe strada Stupilor, în asociere cu o colegă și cu soția unui technician de acolo. În 1994 m-am separat de ei și am luat garsonire în Micălaca, la 527. Acolo mi-am deschis două cabinete și o sală de așteptare. A mers totul foarte bine, însă după criza din 2008 a fost mai greu, cheltuieli mari. Între timp m-am recăsătorit. În 2016 am hotărât împreuna cu soția, care este psihoterapeut în probleme de cuplu și familie să merg în Franța să practic stomatologia. Mi-am deschis două cabinete și acolo. Am plecat singur urmând că dacă este bine să vină și soția cu cele două fete pe care le avem. Au venit și ele în 2017, ideea a fost să vedem dacă ne place. Lor nu le-a plăcut, nici eu nu am fost foarte încântat. Au revenit ele în țară după care am vândut cabinetele și m-am întors și eu”, mai spune Mircea Matei.

Luni de zile, în spital

Între timp au început să renoveze cabinetele din Micălaca, strada Zălău, blocul 527, scara B pentru a reîncepe activitatea în țară. Însă planurile nu au decurs cum spera familia Matei. Mircea s-a întors din Franța în noiembrie 2018, iar în decembrie a avut un accident rutier care l-a ținut în spital luni de zile.

Mașina a intrat pe contrsens. Mergeam spre Ineu și la ieșirea din Horea am intrat pe contrasens, coliziune frontală și spitalizare până în iunie 2019. În tot acest interval m-am ocupat telefonic de starea cabinetelor, de dotare, de licitații pentru achiziția de aparatură. În iulie m-am externat și în curând o să fie gata cabinetele. O să am  asociat un coleg în implatologie și eu am această specializare, dar mă voi ocup de supraprotezare, de protetică, de educație sanitară, un lucru care este foarte neglizat de Ministerul Sănătății. Vreau să fac asta, deoarece problemele sunt foarte mari”, mai adaugă medicul.

Lucrează în domeniu de 37 de ani, însă spune că nu i-a dispărut pasiunea și dragostea pentru această meserie. Este medicul care și noaptea dacă este sunat de pacineți deschide cabinetul. Și acum după accident până își redeschide cabinetele practică meseria la un coleg. Nu vrea să renunțe. Are speranțe că și una dintre fete îi va călca pe urme. Cealaltă este pasionată mai mult de desen și pictură.

„Și acum la orice oră dacă mă sună un pacient mă duc cu aceeași plăcere la cabinet ca și cum mă duc la tenis de câmp. Este mai greu cu cârje, dar pot sta și în picioare. Alternez cu statul pe scaun. Mă ajută și asistenta. Eu sunt îndrăgostit de stomatologie, iar la începutul lunii ianuarie voi fi în cabinetele mele”, mărturisește Mircea.

Vrea să îmbunătățească sistemul de asigurări de sănătate

Acesta este membru al Colegiului Stomatologic din Arad și venind din Franța cu multe informații și cu un sistem foarte bine pus la punct și de asigurări sociale și de sănătate și educație sanitară vrea să încerce împreună cu colegii lui implementarea unor norme care să faciliteze activitatea stomatologilor și să fie și în beneficiul pacienților.

Este de muncit, de bătut la ușile parlametarilor. Legislația încă nu e suficient de bine pusă la punct. Dar se fac eforturi să ajungem la o legislație ca cea din Franța unde protecția socială este la un înalt nivel, unde gratuitățile pentru cei cu venituri mici și pentru copii sunt lege. La noi casa ne limitează ca și fonduri. Nu poți să faci la nesfârșit toate solcitările, însă în Franța zilnic daca veneau 500 de pacienți toți beneficiau de asigurările de sănătate. Este mai bine pentru toți pacineții și pentru medici”, afirmă arădeanul.

 În cabinetele din Micălaca a investit până acum 20 de mii de euro. Doatarea cu aparatură dorește să o facă prin fonduri Start-up Nation. Ar fi vorba despre 45 de mii de euro pentru dotare. Dorește să ofere de la cele mai simple servicii stomatologice, la cele mai complicate. Cabinetele vor avea patru medici și șase asistente. Nu va lipsi secretariatul.

Turism internațional stomatologic, în Arad

Mircea Matei nu se va opri aici și în centrul orașului vrea să facă o clinică de stomatologie cu toate facilitățile, cu laborator de analize de tehnică dentară, cu radiologie.

Mă voi axa pe turismul internațional stomatologic în colaborare cu firmele de turism. Clinică să asigure toate servicile stomatologice pentru pacienții din țară și din strănătate. Se va asigura cazare, masă, program de divertisment și stomatologie. Vreau să fac acest lucru prin programul operațional regional, cu fonduri europene. Va fi o dotare de excepție, multe cabine, peste 50 de locuri de muncă. Stomatologia este foarte complexă, foartă multă disciplină. Eu respect toți colegii mei, însă aș dori să insist foarte mult, ținănd cont de condițile destul de precare de existență și veniturile limitate ale pacienților, pe profesionalismul stomatologiei tradiționale.

 

Când mergem pe prevenție și conservare înseamnă că ne străduim toți ca dintele să aibă viață cât mai lungă în cavitatea bucală. Când nu se mai poate face nimic și se apelează la extracție, atunci colaborăm  cu implatologia, totul depinde de pacienți. Ei aleg varianta conservatoare sau nu. Eu informez și insist pe asta. Este mult mai ieftină. Nu se pune accent pe educația sanitară. O să pot să apelez la metoda informării, deoarece voi avea personal sufficient. În 35 de ani de carieră în Arad nu am văzut atâția dinți sănătoși ca în cei patru ani de zile în Franța.  Acolo copiii de mici merg la controle periodice, adulții merg și ei destul de des la controale. Cea mai învârstă pacientă a mea a avut 101 ani”, încheie Mircea Matei.

Medicul poate fi găsit la numărul de telefon: 0742.564.152 sau pe pagina de Facebook Mircea Matei.

 

 

 

 

 

 

 

 

Adauga comentariu