Bugetul municipiului a fost votat. Consilierii PSD s-au abţinut: „soarta Filarmonicii din Arad nu este negociabilă”

Conilierii PSD Arad s-au abţinut, astăzi, la votul pentru aprobarea bugetului local. Aceştia spun că au făcut acest lucru,  deoarece nu sunt de acord cu decizia primarului privind restructurările de la Filarmonică.

„Astăzi, ne-am abținut la votul pentru aprobarea bugetului local, pentru că PSD Arad nu va fi niciodată părtaș la genocidul cultural pe care primarul Bibarț este pe cale să îl comită la Arad. Consilierii local municipali social-democrați țin la principii și nu se lasă înduplecați de vorbele mieroase ale primarului, care ascund o serie întreagă de minciuni camuflate în «poate dacă». Este și rațiunea pentru care nu am putut vota un buget dezechilibrat care știrbește demnitatea arădenilor și a oamenilor de cultură din această urbe. Existau suficiente resurse la buget care puteau fi direcționate chiar acum spre acoperirea integrală a cheltuielilor necesare bunei funcționări a Filarmonicii, însă Bibarț a profitat de naivitatea și (sau) ineresele celor din USR, PMP și UDMR, pentru a împinge cârpeala spre o ipotetică și improbabilă rectificare în iunie. Am cerut garanții, negru pe alb. Nu le-am primit, pentru că nici nu aveam cum”, spun reprezentanţii PSD Arad.

Aceştia spun că primarul: „dacă era într-adevăr de bună credință ar fi acceptat amendamentul la bugetul local, formulat și înaintat de PSD, care prevedea direcționarea sumei de 4 milioane lei, o mare parte din suma necesară suplimentării alocării cheltuielilor de persional ale Filarmonicii. Am primit un mandat de reprezentare din partea arădenilor și ne străduim să îl onorăm cu cinste și onoare”.

În cadrul sedinţei ordinare au fost depuse astăzi şi votate 11 amendamente. Încă de ieri se anunţa că PNL, USR, PLUS, PMP şi UDMR au ajuns la un acord pentru votarea bugetului pe 2021, însă cu unele amendamente.

Amendamentele sunt următoarele:

Alocarea sumei de 25.958,70 mii lei la capitolul „Învăţământ” în speţă unităţilor de învăţămâmnt preuniversitar de stat şi particular – Antoanela Naaji; alocarea sumei de 1.000 mii lei la capitolul Sănătate, titlul „Bunuri şi servicii” – Andrei Korodi; alocarea sumei de 500 mii lei pentru obiectivul de investiţie „SF Construire spital nou” – Florin Stana; diminuarea cu suma de 1.050 mii lei a Programului Cultural General al Centrului Municipal de Cultură  Arad şi majorarea cu suma de 1.000 mii lei a cheltuielilor de personal la Filarmonica Arad – Dorina-Stela Vornicu; alocarea sumei de 3.000 mii lei pentru obiectivul de investiţii „Sprijin financiar pentru reabilitarea clădirilor conform Legii nr. 153/2011 actualizată” – Bognar Levente; alocarea sumei de 40.000 lei pentru obiectivul de investiţie „Actualizare DALI Reabilitare termică la Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară Arad, local str. L. Blaga nr. 15, Arad – Vlad Codrin Dacian; majorarea cu suma de 8.743 mii lei a creditelor bugetare la capitolul „Transporturi”, Titlul Bunuri şi servicii: servicii pentru întreţinere şi reparaţii curente străzi – Lazăr Faur; alocarea sumei de 5.000 mii lei pentru anumite obiective de investiţii propuse de Direcţia Tehnică – Florin Mariş; alocarea sumei de 101 mii lei pentru obiectivul de investiţie „Branşamente de apă şi racorduri de canalizare menajeră la imobile construite din fondul locativ al municipiului Arad, imobil Calea Timişorii nr. 25, imobil str. Emil Gârleanu nr. 12, imobil strada Bihorului nr. 6, ap. 8 şi 10” – Liliana Waas; modificarea unor obiective de investiţii cuprinse în referatele Direcţiei de Dezvolatare şi întreţinere – Petru Barb; majorarea cu 450 mii lei a cheltuielilor de personal la Teatrul Clasic „Ioan Slavici” – Lazăr Faur.

Bugetul a obţinut la final 20 de voturi.

„Mulţumesc tuturor colegilor pentru vot, inclusiv colegilor de la PSD care nu au votat, pentru că au avut dispobibilitatea de a accepta dialogul, colegilor de la PNL că au fost de acord să negocieze cu toate partidele şi celorlalte două partide că împreună cu PNL au fost de acord să accepte la masă un al treilea partid, când pentru adoptarea bugetului ar fi fost suficiente doar 12 voturi. Aş vrea să le mulţumesc că nu au condiţionat votul de niciun post politic, cum ar fi cel de viceprimar spre exemplu, nici alte posturi sau interese personale directe sau indirecte”, a declarat primarul Călin Bibarţ.

 

Adauga comentariu