Au bătut din uşă-n uşă pentru a găsi vârstnicii neajutoraţi. Le distribuie mâncare gratuită cu ajutorul proiectului: „masa pe roţi”

Peste 150 de persoane din municipiul Arad care nu se pot deplasa şi care au venituri reduse vor primi, începând de astăzi, mâncare la domiciliu. Este vorba despre ciorbă şi felul doi. Totul prin Arhiepiscopia Aradului, care a demarat astăzi activitatea de preparare şi distribuire a hranei, respectiv a unei mese calde zilnice, pentru cele 170 de persoane vârstnice identificate în cadrul Proiectului „CANTINA SFANTUL NICOLAE –SERVICIUL MASA PE ROTI PENTRU BUNICII COMUNITATII”.  

La conferinţa de lansare a proiectului au participat: Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, părintele vicar Gheorghe Gligor. Olimpia Bleşiu, avocat şi Carmen Schmidt, manager de proiect.

„Proiectul a fost suspendat un an de zile odată cu venirea pandemiei, an în care noi am lucrat foarte mult. Am avut foarte multe condiţionări. Obiectivul general vizat de proiectul Cantina Sfântul Nicolae - serviciul masa pe roţi pentru bunicii comunităţii este reducerea numărului de persoane vârstnice aflate în situatii de vulnerabiliate din Arad, prin dezvoltarea activitătăţii cantinei Sfântul Nicolae ca centru de preparare şi distribuire a hranei pentru persoane aflate în risc de sărăcie pentru a deservi 170 de vârstnici. În acest sens s-a renovat şi dotat cu echipamente performante cantina socială, s-au achiziţionat 2 autoutilitare în sistem de leasing operaţional şi s-a înfiintat un serviciu mobil de distribuire a hranei de tipul masă pe roti, serviciu pentru care vom asigura funcţionarea timp de 24 de luni pe perioada proiectului şi cel putin 6 luni dupa finalizarea proiectului. Serviciile sunt adresate persoanelor de peste 65 de ani din Arad, identificaţi prin resurse proprii cât şi cu sprijinul autorităţilor locale, aflate în incapacitatea de a-şi asigura traiul zilnic ca urmare a deficientelor fizice, a bolilor şi a sărăciei. O să avem mai multe acţiuni pe care o să le facem pentru a putea după finalizarea proiectului să ajutăm oamenii”, a declarat Olimpia Bleşiu, avocat şi manager proiect.   

Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului a declarat:

 „Suntem la începutul practic al proiectului, că începutul a fost în urmă cu un an şi mai bine. Este un ajutor pentru cele 170 de persoane care trăiesc în Arad şi nu au suficiente resurse materiale, pensia nu este suficientă pentru ca să se întreţină în decursul unei luni de zile şi atunci Arhiepiscopia Aradului a gândit un proiect împreună cu doamnele de faţă pentru a-i ajuta pe oameni. Pe lângă lucrarea socială pe care o face Arhiepiscopia Aradului prin cantina socială de multă vreme, de mulți ani, dând masă caldă la 100 de persoane în fiecare zi, de luni până vineri, pe lângă celelalte lucrări sociale pe care le întreprind parohiile și chiar mănăstirile, și această cantină și-a luat această responsabilitate de a implementa proiectul masa pe roți finanțat din bani europeni şi cu multă responsabilitate. Ne bucurăm că Sfântul Nicolae ne-a ajutat cu bunătatea lui și cu milostivirea lui să punem în practică acest proiect. De astăzi, deja mulți bătrâni au primit masă caldă”.

„Este o zi foarte importantă pentru noi, astăzi, chiar de Sfântul Ierarh Nicolea ca să pornim un proiect la care s-a muncit foarte mult care a trebuit adaptat la un moment dat la situaţia economică şi socială pe care o petrecem cu toţii. A fost un deziderat şi un gând pe care l-am avut ca să fim de folos oamenilor. Mulţi dintre ei sunt oameni singuri care nu au pe nimeni alături. Sunt persoane peste 65 de ani cu pensie mică. La început a fost sub 800 de lei după care proiectul a fost revizuit şi am ajuns la o pensie sub 1.500 lei. Am umblat aproape din casă în casă ca să găsim oamenii. Mulţi sunt oameni suspicioşi şi nu le venea să creadă că vine cineva şi le dă mâncare pe gratis timp de doi ani de zile. Dar am reuşit şi vreau să le mulţumesc preoţilor parohi din Municipiul Arad pentru faptul că ne-au spriinit în a găsi beneficiari ai acestui proiect. Vreau să îi mulţumesc preotului Mircea Preoteasa, care ne-a sprijinit să facem acest proiect ce include şi sediul şi dotarea cantinei. Tot ce este aici este nou şi avem şi un personal bine pregătit, bucătarul şef fiind un om cu multă experienţă. Mâncarea fiind gustoasă”, a declarat părintele vicar Gheorghe Gligor.

Acesta a mai adăugat că beneficiarii fac parte din toate cultele, nu doar cel ortodox. Au ajutat pe toţi. Distribuirea se face tot cu ajutorul parohiilor. Bucătarii pregătesc mâncarea, apoi cu două maşini se transportă în parohii de unde sunt preluate de voluntari şi duse la beneficiari.

„Scopul nostru este ca prin  implementarea acestui proiect sa identificam şi alte masuri de sprijin necesare în vederea integrării socio-economice a celor 170 de persoane vârstnic, menite să ajute comunitatea să depăşească starea actuală de risc şi marginalizarea. Asistenul social când se întorcea de pe teren venea cu poveşti care te mişcă atât de tare, sunt oamenii de lângă noi sau pe care noi nu îi vedem şi care au nişte probleme existenţiale. În proiect avem o activitate şi anume identificarea şi selectarea nevoilor persoanelor respective, cum ar fi nevoia de transport, de a ajunge la anumite servicii sociale. Încercăm să contactăm firmele care ne pot ajuta pentru a crea parteneriate cu ei”, a declarat Carmen Schmidt, manager de proiect.

Proiectul este implementat în baza contractului de finanţare POCU/436/4/4/127757 din data de  09.04.2020. Acesta are o durată de 30 luni, pana în 27.12.2022 şi este finantat din Fondul Social  European prin Programul Operational Capitalul Uman 2014-2020, Axa prioritara 4 – Incluziunea sociala şi combatarea săăaciei, Domeniul Major de intervenit 4.4. – Reducerea numarului de persoane  apartinand grupurilor vulnerabile prin furnizarea unor servicii sociale/medicale/socio-profesionale de  formare profesionala adecvate nevoilor specifice in vederea integrarii socio-profesionale. Valoarea  totală eligibilă a proiectului este de 2.742.882,60 lei, toată suma reprezentând asistenţă financiară nerambursabilă.

 

Adauga comentariu