Artiștii Filarmonicii au făcut cunoscut Aradul la Paris. A fost un proiect în care s-a implicat viceprimarul Ilie Cheșa!

Proiectul în care s-a implicat viceprimarul Ilie Cheșa cu privire la artiștii Filarmonicii, care au făcut cunoscut Aradul la Paris, a fost un succes.

Evenimentul a fost punctat și de către Ambasada României la Paris:

 „Am fost foarte bucuroşi să găzduim la reședința Ambasadei României în Franța o seară culturală de excepție organizată în parteneriat cu Asociația Art in Conversation şi Institutul Cultural Român din Paris. În cadrul evenimentului a avut loc premiera Concertului pentru Violină și Orchestră și a Simfoniei «Dacian Dance Suite», compuse de Călin Humă, Consulul onorific al României în Winchester şi fondatorul Art in Conversation, în interpretarea fabuloasă a renumitului violonist român Alexandru Tomescu şi a Orchestrei Filarmonicii din Arad, sub bagheta dirijorului britanic Christopher Petrie“.

Muzica a fost completată de picturile fabuloase și sculpturile artistei franceze de origine română Anca-Sonia, decorul extraordinar al scenei fiind realizarea sa. Iar curatoarea Dana Seimann a avut ocazia să prezinte operele artistei pe parcursul întregii seri cu o eleganță deosebită.

La eveniment au participat numeroşi ambasadori, reprezentați ai corpului diplomatic, ai ministerelor afacerilor externe şi al culturii, ai autorităților locale, ai organizațiilor internaționale, artişti, scriitori şi cântăreți de renume internațional, oameni de cultură, jurnalişti şi membri din comunitatea românească.

Dialogul artistic inițiat la Ambasada României la Paris continuă în Germania şi în multe alte țări unde se regăsesc artişti români.

„Felicitări tuturor artiştilor şi mulțumim tuturor celor care ne-au onorat cu prezența!“, a mai notat Ambasada României.

Viceprimarului Cheșa, implicat în proiect

„Felicitări artiștilor Filarmonicii, care au reprezentat Aradul la Paris. Mă bucur că am putut contribui la reușita unui eveniment de excepție, găzduit de Ambasada României, eveniment organizat de prietenul meu Călin Humă, Consulul onorific al României în Winchester şi fondatorul Art in Conversation“, ne-a declarat viceprimarul Ilie Cheșa.

Cuvinte de laudă la adresa artiștilor Filarmonicii arădene a avut și marele violonist Alexandru Tomescu, care a declarat înainte de concertul de la Paris: „Salutări de la Paris! În câteva ore va avea loc «la création », adică prima audiție absolută a concertului pentru vioară și orchestră de Călin Humă. Alături de mine vor fi muzicienii filarmonicii din Arad, dirijați de Christopher Petrie. Mâine vom cânta în Germania, la Bonn. Concertul îmi place foarte mult – este plin de romantism și de energie. Sper să îl pot prezenta cât de curând publicului din România!“.

Premiera absolută a avut loc, totuși, la Arad, în sala Filarmonicii de Stat

Premiera mondială a două lucrări de muzică clasică, semnate de Călin Humă – compozitor și Consul Onorific al României la Winchester (Regatul Unit) – a avut loc duminică, 15 mai 2022, la ora 15.00, în sala Palatului Cultural din Arad.

„Concertul pentru vioară și orchestră”, a cărui partitură solistică este abordată în versiunea de referință a admirabilului violonist Alexandru Tomescu, a fost programat alături de suita simfonică „Dacian Dance Suite”, într-un eveniment concertistic al orchestrei simfonice, desfășurat sub bagheta dirijorului britanic Christopher Petrie.

Evenimentul a precedat concertele de la Paris (Palatul Béhague, 19 mai 2022) și Bonn (Casa Horst, 20 mai 2022), consemnând invitația adresată Filarmonicii din Arad pentru debutul proiectului cultural international Art in Conversation, care celebrează legăturile dintre țări, făcute pe filonul culturii românești, prin artiști români în jurul lumii.

„Mii de mulțumiri și recunoștință adresate domnului Ilie Cheșa și orașului Arad, pentru că datorită lor acest eveniment a fost posibil. Art în conversation și orașul Arad continuă proiectele împreună și vom descoperi întregii lumi ce înseamnă sănătatea culturii, precum și minunații oameni ai orașului vostru și istoria Aradului. Aplauze speciale pentru minunații artiști ai Filarmonicii din Arad“, a declarat Călin Humă.

 

 

 

Adauga comentariu