Artemiu Simonca, militarul care a filat acțiunile nemților pe aerodromul din Arad. Informațiile date de el au fost cruciale

 

Un erou-simbol al Armatei României: colonelul în retragere Artemiu Simonca a participat ieri la ceremonia de comemorare a 74 de ani de la luptele de la Păuliș. Eveniment ce a avut loc în Piața Avram Iancu.

Ministrul Apărării, Mihai Fifor a stat de vorbă cu el minute bune după ceremonie.

Veteranul supraviețuitor al celui de Al Doilea Război Mondial s-a născut la 19 iulie 1922, în județul Sălaj.

A absolvit, între anii 1943 - 1944, Școala de Ofițeri de rezervă nr. 4 din Arad, fiind avansat la gradul de sublocotenent în 24 ianuarie 1944.

La două săptămâni după ce armata română întorsese armele împotriva Axei, în septembrie 1944, trupele hortyste au ocupat Aradul şi se pregăteau, cu sprijin german, pentru forţarea văii Mureşului, sperând să ajungă în interiorul României.

A fost momentul în care Detașamentul “Păuliș” a scris nepieritoarele pagini de istorie de pe defileul Mureșului, pe care l-a închis unui inamic de peste opt ori mai numeros, mult mai bine înzestrat și dotat.

În acea perioadă, sublocotenentul Simonca a primit ordinul de a cerceta acțiunile trupelor germane dislocate pe aerodromul Arad. Informațiile valoroase furnizate de tânărul ofițer și de subordonații săi au permis armatei române cucerirea aerodromului și capturarea unor importante elemente de tehnică de aviație în perfectă stare de funcționare.

După încheierea războiului, Artemiu Simonca și-a continuat studiile, devenind, în 1950, inginer chimist. Trei ani mai târziu se muta, în Arad împreună cu soția, Cornelia.

Deși văduv de aproape 40 de ani, colonelul Simonca nu s-a considerat niciodată un om singur. Cei doi copii i-au dăruit nepoți, care, la rândul lor, l-au bucurat cu strănepoți.

„I-am înmânat colonelului în retragere Simonca un drapel al României care este astăzi liberă, independentă și suverană și datorită eroismului său și al camarazilor care au pus Țara mai presus de propria tinerețe și care au datoria să le ducă mai departe moștenirea. Vă mărturisesc că nu știu să fi simțit vreodată emoții mai mari ca atunci când l-am îmbrățișat cu dragoste și respect, pentru a-i mulțumi nu în calitate de demnitar, ci de simplu român, de urmaș al celor care au făurit istoria României cu propriile mâini. Le datorăm acestor oameni atât de mult! Dumnezeu să-i ocrotească și să-i țină sănătoși!Onoare si Patrie!”, este mesajul ministrului transmis pe pagina de Facebook.

Adauga comentariu