Are loc cea mai mare operaţiune împotriva traficanţilor de droguri şi persoane

Poliția Română și D.I.I.C.O.T., cu sprijinul Jandarmeriei Române, efectuează astăzi, 47, de acțiuni operative, pentru destructurarea unor grupări infracționale organizate, specializate în trafic de persoane și de minori, exploatarea persoanelor vulnerabile, trafic de migranți, criminalitate informatică, trafic de droguri și infracțiuni împotriva patrimoniului, cu consecințe deosebit de grave.

În cadrul operațiunii coordonate, realizate la nivel național, polițiștii, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T., vor pune în executare 457 de mandate de percheziție domiciliară și 367 de mandate de aducere.

Pentru Poliția Română și D.I.I.C.O.T., investigarea în mod constant a infracțiunilor de trafic de persoane și de minori, precum și a oricăror forme de exploatare a persoanelor vulnerabile reprezintă o parte a eforturilor de a combate în mod eficient acest fenomen infracțional.

De asemenea, sunt vizate grupuri infracționale implicate în săvârșirea altor fapte cu pericol social deosebit, care au activat pe teritoriul național sau cu componentă transfrontalieră.

Acțiunile urmăresc documentarea activității infracționale a persoanelor bănuite, recuperarea prejudiciilor, indisponibilizarea bunurilor obținute din săvârșirea de infracțiuni sau deținute ilegal, crearea unui climat optim de siguranță a cetățenilor și de protecție a victimelor infracțiunilor.

Persoanele depistate vor fi conduse la audieri, în vederea luării măsurilor legale în fiecare cauză.

Operațiunea de astăzi se desfășoară în contextul măsurilor luate la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, pentru combaterea infracționalității de orice fel și pentru asigurarea ordinii și liniștii publice.

În cursul acestei zile, în funcție de evoluția anchetei, în fiecare caz în parte, Poliția Română și D.I.I.C.O.T. vor oferi informațiile ce pot fi făcute publice.

UPDATE: Conform unor informaţii polițiștii de la Crimă Organizată din Arad au destructurat o grupare de trafic de droguri de risc și mare risc. Aceasta era coordonată din penitenciarul Arad chiar de doi indivizi condamnați tot pentru trafic de droguri.

De asemenea, în mai multe locuinţe din Arad s-au găsit zeci de kilograme de canabis pregătit pentru a fi livrat, în saci. Anchetatorii bănuiesc că drogurile provin din mai multe culturi ale grupării. De asemenea, în timpul perchezițiilor au fost găsiți peste 100.000 de euro, cocaină, dar și țigări de contrabandă.

UPDATE 2: Reprezentanţii IPJ Arad au transmis un comunicat de presă în care se arată că: „Astăzi, 24 noiembrie, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Arad, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Arad, efectuează 35 de percheziții domiciliare (din care 2 la instituții publice – unități penitenciare), privind destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în comiterea de infracțiuni la regimul substanțelor stupefiante și psihoactive, în formă continuată.

Din cercetări a reieșit că, în perioada martie - noiembrie 2021, o persoană bănuită, încarcerată într-un penitenciar, ar fi constituit un grup infracţional organizat, împreună cu alte două persoane, în vederea săvârşirii infracţiunilor de trafic de droguri de risc și mare risc şi operaţiuni cu produse susceptibile a avea efecte psihoactive, grup la care ar fi aderat mai mulți membri.

În cadrul grupului, două persoane ar fi avut rol de leaderi, ocupându-se de organizarea, conducerea şi controlul activităţii infracţionale de trafic de droguri de risc și mare risc şi operaţiuni cu produse susceptibile a avea efecte psihoactive, procurarea de substanțe interzise şi distribuirea acestora către palierele inferioare, acestea colectând și banii proveniţi din activitatea ilicită.

De asemenea, o parte dintre membrii grupului (unul dintre acesta fiind încarcerat într-un alt penitenciarul), ar fi sprijinit activitatea infracțională prin furnizarea, în mod direct, de droguri de risc și mare risc, iar alte persoane bănuite ar fi asigurat vânzarea drogurilor către diverse persoane, în judeţele Arad și Timiș.

La sediul D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Arad, vor fi conduse, în vederea audierii, 37 de persoane.

Acțiunea a fost efectuată cu sprijinul polițiștilor specializați în combaterea criminalității organizate din Timişoara și Botoşani, al polițiștilor Inspectoratului de Poliție Județean Arad și al jandarmilor Inspectoratului de Jandarmi Județean Arad.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.

Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”.

 

Adauga comentariu