Aradul, lovit de caniculă! 43 de grade Celsius, luni după-amiaza!

Municipiul şi judeţul Arad sunt sub cod galben de caniculă. Deşi meteorologii anunţau pentru luni şi marţi temperaturi de până la  38 de grade Celsius, luni la ora 16, termometrele arătau 43 de grade!

 „Valul de căldură va persista și se va intensifica îndeosebi în cursul zilelor de luni (12 august) și marți (13 august) în toate zonele de câmpie și de podiș, unde disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unităţi. Temperaturile maxime, cu mult mai mari decât mediile climatologice specifice perioadei, se vor situa frecvent între 33 și 36 de grade, mai ridicate până spre 37…38 de grade luni (12 august) și marți (13 august) în vest, nord-vest și local în sud. Pe arii restrânse, nopţile vor fi tropicale (temperaturi minime ce nu vor coborî sub 20 de grade)”, spun meteorologii.

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Arad fac mai multe recomandări, pentru a evita apariţia unor situaţii neplăcute.

“Având în vedere prognoza de temperaturi ridicate/caniculă pentru perioda următoare,  Direcția de Sănătate Publică a județului Arad reamintește populației: evitarea, pe cât posibil, a expunerii prelungite la soare între orele 11-18, consumul zilnic de lichide (între 1,5-2 litri de lichide) în această perioadă cu temperaturi extreme, fără a se aștepta  apariția senzației de sete; este necesar consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15-20 minute; apa ideală de consum zilnic ar trebui să fie necarbogazoasă, bogată în calciu și magneziu dar săracă în sodiu, cloruri și sulfați. Este contraindicat consumul regulat de apă minerală carbogazoasă cu conținut ridicat de sodium pentru toate persoanele care suferă de afecțiuni cardio-vasculare. De asemenea, este contraindicat consumul regulat de apă minerală carbogazoasă pentru pesoanele care suferă de boli ale rinichilor. Este interzis consumul de apă potabilă de la izvoarele și fântânile pentru care nu s-a făcut o analiză a calității apei și nu există un buletin chimic și un aviz favorabil de consum; a nu se consuma alcool deoarece acesta favorizează deshidratarea și diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii; a se evita consumul băuturilor cu conținut ridicat de cofeină (cafea, cola, ceai) sau zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase), deoarece acestea sunt diuretice; a se consuma în fiecare zi cât mai multe fructe și legume proaspete (pepene roșu, galben, prune, castraveți, roșii) deoarece acestea conțin o mare cantitate de apă; totodată, o doză de iaurt produce aceeași hidratare ca și un pahar de apă; evitarea activităților în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit); reglarea aerului condiționat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală; ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depășește 32 grade Celsius”, spune Constantin Cătană, directorul DSP Arad.

În județul Arad, s-au stabilit puncte de prim ajutor și de distribuire a apei potabile, amenajate în zone aglomerate, în spații publice climatizate care sunt activate pentru perioadele cu temperaturi ≥35°C. În municipiul Arad, acestea sunt amplasate în următoarele locații: Primăria Municipiului Arad(Palatul Cenad), Catedrala Ortodoxă Sfânta Treime – zona Podgoria(intrarea principală), Teatrul Clasic Ioan Slavici Arad.

Sursa foto: Adriana Crişan

Adauga comentariu