Aradul a fost povestea lui Torok. Luna viitoare urma să plece într-o nouă expediţie

La începutul lunii septembrie Zsolt Torok urma să plece  într-o ascensiune tehnică în Georgia.  

„Vom fi împreună într-o ascensiune tehnică şi frumoasă în Georgia, Teofil Vlad, Romica Popa, Vlad Capusan si cu mine pe MT Skhara 5200 metri  ,apoi Romeo Popa şi cu mine vom pleca în Nepal pentru proiectul Nuptse Peretele Sudic.

Traseul vizat este un traseu deja abordat de doi alpinisti francezi în spiritul ,,Pioletul de Aur", care au parcurs un traseu deosebit de frumos, ascensiunea lor s-a oprit sub vârf .

Vrem să ajungem pe vârf pe acest traseu iar experienţa francezilor ne va ajuta să abordam muntele cu o strategie poate înbunătăţită adaptat şi la capacităţile noastre aşa cum ne cunoaştem noi.

Nuptse este muntele ce domină peisajul în drum spre Everest la fel cum şi Ama Dablam ,Cholatse ,Tavoche,Lhotse în special Peretele Sudic.

Înca din 2008 când am ajuns prima dată în această regiune planific o ascensiune pe Nuptse, fiind un munte extraordinar din toate punctele de vedere.

Angajamentul este foarte ridicat şi îmi este greu să decid care traseu este mai greu cel propus sau cel deja reuşit pe Pumori.

Cu siguranţă răspunsul îl vom primi în luna octombrie cu toţii şi vă invit încă de pe acum să urmăriţi această expeditie.

Nuptse se ridica la peste 7800 m ceea ce ridică stacheta cu încă un pas”, este o postare a alpinistului pe pagina de Facebook din luna iulie.

Nu va mai găsi răspunsul şi nici nu va mai pleca în expediţie, deoarece sâmbătă, a fost găsit mort în munţii Făgăraşi. Mereu a vrut să fie aproape de cer, a mers peste tot în lume, dar a iubit mult ţara noastră, dar şi Aradul.

 „Astronauţii care îşi termină misiunea şi se întorc din spaţiu spun «mergem acasă». La fel simţim şi zicem, când aterizăm în Europa sau intrăm în ţară. Acasă înseamnă locul unde toate porţile, faţadele, parcurile şi copacii iţi ştiu povestea, iar povestea ta e legată de toate locurile explorate ale urbei încă de mic copil. Aradul este oraşul meu, este «povestea mea» de până acum, aici mă simt acasă, sunt mândru că sunt arădean”.

A trecut prin multe, dar muntele nu l-a învins până acum.

 

 

Adauga comentariu