Aradul este primul oraș din România care anunță economii la energie. Iluminatul public, redus cu două ore!

Aradul este primul oraș din România în care autoritățile reduc cu două ore iluminatul public pe timp de noapte. Este o  primă măsură pentru a reduce consumul de energie electrică, în contextul deciziei Comisiei Europene de a se face economie. Amintim că în Arad, în urmă cu câteva luni, iluminatul public se aprindea mult mai târziu decât se întuneca, iar șoferii întâmpinau probleme pe unele străzi.

Astfel, în Arad pornirea iluminatului stradal este amânată cu o oră şi se opreşte mai repede cu o oră dimineaţa, iar semafoarele electrice din municipiu care funcţionau doar pe culoarea galben intermitent au fost oprite.

„Deocamdată nu am considerat că suntem în situaţia de a lua alte măsuri, pentru că şi acestea ne vor aduce o economie de 10% din consumul de electricitate la iluminatul public. Totuşi, am discutat despre ce vom face de la toamnă, când noaptea va fi mai lungă, iar consumul va fi inevitabil mai mare. Este posibil să adoptăm unele măsuri precum reducerea iluminatului arhitectural din oraş”, a declarat viceprimarul Lazăr Faur.

Acesta a precizat că în actualul context al scumpirii energiei, Primăria Arad îşi îndreaptă atenţia către energia regenerabilă, având proiecte de instalare de panouri fotovoltaice. Unul dintre proiecte, pentru care vor fi solicitate fonduri europene, este estimat la 2.000.000 de euro şi prevede realizarea unui parc fotovoltaic la Compania de Transport Public. Energia produsă ar fi livrată în reţeaua de alimentare a tramvaielor şi ar urma să acopere cea mai mare parte a consumului pentru acest tip de transport. De asemenea, ar alimenta staţiile de încărcare a autobuzelor electrice.

FOTO: arhivă

Adauga comentariu