Arădeanul Tiberiu Corcheș și caii care dansează ca vântul. „Cu această rasă a fost trecut Atlanticul în cucerirea Americii”

În urmă cu aproximativ opt ani, arădeanul Tiberiu Corcheș, a ajuns la ferma unui prieten. A fost o vizita și atât. Dar pe urma a realizat că e ceva deosebit, caii îl relaxează și se simte cu totul diferit în apropierea lor. Acum are propria lui fermă de cai andaluzi. 

 „Mergeam de multe ori obosit și fără chef și plecam ,«ca nou».  Se știe că un cal absoarbe toată energia rea din om iar în străinătate se pune multă bază pe apropierea de cai și echitație în general. Așa am ajuns să-mi cumpar primul cal și după ce am învățat să călăresc am încercat dresajul deoarece calul Andaluz P.R.E. se pretează foarte bine la această disciplină ei fiind cai special selectați în timp de către crescatori, în special de spanioli. Cu acești cai a fost trecut Atlanticul în cucerirea Americii de către conchistadori, fiind singurii care nu au intrat în panică atunci când au fost îmbarcați pe corăbii”, spune    Tiberiu Corcheș.
 

Tot de la el aflăm că baza acestei rase de cai a fost pusă între anii 1000 și 1600 de către călugarii Cartuhani, rămânând și acum denumirea unei linii în cadrul rasei de linia cartuhana ,adică linia barocă. Aceștia sunt un pic mai masivi și foarte eleganți. Au fost foarte doriți de toate casele regale, chiar și  în zilele noastre.

Specialist în dresaj spaniel și clasic
 

„Ulterior am construit un grajdi și cu timpul am ajuns să mai achiziționez și alți andaluzi. Împreuna cu un prieten Miroslav Jivoinov, care și el e foarte mult pasionat de acești cai și echitație am reușit să învățăm și să ne perfecționam în dresajul spaniol și apoi în cel clasic, și sper ca în curând să le arătăm și altor oameni iubitori de cai, frumusețea si noblețea acestor animale. Bineințeles un ajutor am primit și din Spania de la diferiti crescători, herghelii de la care am reușit să deslușim anumite secrete”, mai adaugă Tiberiu. 
 Bărbatul mai afirmă că totul este doar o pasiune deocamdată și că nu se poate vorbi de afacere, dar speră ca cu timpul „să devină într-adevăr ceea ce merită și cât mai mulți arădeni să se bucure si ei de cai”. 

Dacă este chemat participă la diferite evenimente, cu diferite ocazii, și prezentă caii, face demonstrații de dresaj spaniol ,artistic și clasic, dans flamenco cu caii. 

„Cei ce vor sa ne vadă pot sa ne viziteze la ferma din Zădăreni iar daca au noroc și ne găsesc în momentele în care facem antrenament o să rămână plăcut impresionați. De asemenea cu diferite ocazii facem și «antrenament deschis” la care se poate intra în fermă și se poate vedea mai mult. Sperăm ca cei ce organizează diferite evenimente în Arad să ne includă în program. Am fi bucuroși să vă prezentam aceste animale nobile șisă vedeți ce am reușit să facem cu ele. Aș fi fericit dacă cu timpul va renaște și la noi pasiunea de cai și echitație care a fost reprimată de comuniști, ei făcând legatura cu burghezia moșierească și trebuia să dispara din gândirea oamenilor.
Nu în ultimul rand aș dori ca cei ce practica acest sport să rămână uniți, doar așa vom putea câștiga cât mai mulți ,«adepți» și vom reinvia dragostea și pasiunea față de acest sport nobil”, încheie Tiberiu Corcheș. 

Caii respectivi au fost denumiți în timp: „caii care dansează ca vântul”. 

 

Adauga comentariu