Arădeanul Corneliu Iaschevici a mers pe jos peste 7.000 de kilometri, în Al Doilea Război Mondial. Are 99 de ani și încă este activ

Îl vedem arborat pe clădirile instituțiilor sau pe casele oamenilor, ne bucurăm când acesta se înalță în sălile de sport unde au loc competiții sportive, atunci când suntem peste graniță și îl vedem gândul nostru se îndreaptă spre casă și spre cei de acolo. Culorile lui sunt roșu, galben și albastru. Este drapelul României și are o zi în care este sărbătoritꓽ 26 iunie. Noi trebuie însă să îl cinstim zilnic pentru că este unul dintre cele mai importante simboluri ale României și fiecare dintre noi suntem o mică parte a țării. Sunt cuvintele rostite de către prof. Stoica Cristian, de la Școala Profesională ,,ASTRA″ în fața elevilor.

26 iunie 1848                                                   

Guvernul revoluționar de la 1848 din Țara Românească format printre alții din Nicolae Bălcescu, I.C. Brătianu și C.A. Rosetti decretează la 26 iunie 1848 ca Tricolorul ( roşu, galben şi albastru) să reprezinte steagul naţional al tuturor românilor. La această dată domnitorul Gheorghe Bibescu abdică, conducerea fiind preluată de un Guvern provizoriu.

Pentru a marca ziua de 26 iunie 1848, prin Legea nr. 96 din anul 1998, 26 iunie este proclamată Ziua Drapelului Naţional. Cele trei culori împărţite în mod egal reprezintă principiul egalităţii, orientarea acestora în sus reprezintă verticalitatea, iar cifra trei simbolizează numărul perfect.

Uneori eroii sunt printre noi

Când a început al Doilea Război Mondial mulți ar fi dat orice să scape de prima linie. Moșierul ar fi dat moșia, bancherul ar fi dat bani iar țăranul și−ar fi vândut vita din bătătură ca să își scape feciorul să nu fie luat de oaste.

Alții însă au fost mai curajoși și au luptat pentru un ideal sub drapelul României.

Să mergi pe jos șapte mii de kilometri pentru țara ta și reîntregirea ei teritorială pare astăzi o poveste. Și totuși nu este!

A înfruntat inamicul, a stat în bătaia gloanțelor și a îndurat geruri groaznice în tranșee pentru ca România să fie iar mare. El spune că și−a făcut doar datoria. Noi credem că este un erou. Eroul de la Stalingrad.

Dumnezeu l-a păzit atunci și acum, când are 99 de ani de viață și aproape 70 de ani de căsnicie. În ultimii patru ani a fost o prezență constantă la activitățile școlii. De fiecare dată a vorbit cu însuflețire despre țară și războiul la care a participat activ. Stând în picioare vorbind clar și răspicat, interacționând cu elevii. Și-a adus aminte de luna în care a mers în fiecare zi pe jos câte 40 de km, pentru ca mai apoi să parcurgă 600 de km în doar 10 zile. Atunci când nu este acasă în fața televizorului conectat la evenimentele de actualitate, sau în fața laptopului pe care știe să îl folosească în ciuda vârstei, veteranul merge duminica la Catedrala Ortodoxă de la Podgoria iar în timpul săptămânii aleargă cu treburi fie la piața Mihai Viteazul, fie cu decodorul stricat la firma de cablu sau în te miri ce colț al orașului.

Corneliu Iaschevici este pentru noi un model, nu numai unul uman ci și moral. Cel mai bine credem noi că îi șade în postura de vorbitor în mijlocul tinerilor. Mereu cu lecția învățată acesta reușește să atragă atenția celor care îi sunt în preajmă.

Deși i-am propus spre întâlnire cu elevii Școlii Profesionale ,, ASTRA″, pentru a cinsti ziua Drapelului României, un loc mai apropiat de casa domniei sale, acesta a ales să ne întâlnim în parcul Mihai Eminescu lângă Crucea Martirilor.

Și de această dată eroul de la Stalingrad ne-a fascinat când ne-a vorbit despre război, despre intrarea armatei române în Arad și despre numeroasele momente frumoase din viață

Întâlnirea cu un astfel de om este absolut necesară, pentru că este de fapt întâlnirea cu lucrurile esențiale din trecut, trăite de un veteran de război care din fericire încă ne este contemporan.

În fața Drapelului Național și înaintea celor care l-au slujit și îl slujesc cu demnitate nu putem decât să ne închinăm”, a declarat profesorul Cristian Stoica.

 

Adauga comentariu