Arădeanca Ioana Florentina Manciu, actriţa care a cucerit secenele teatrelor din Craiova şi Bucureşti

Ioana Florentina Manciu are 29 de ani, iar de  ani de zile joacă pe scenele teatrelor din Bucureşti şi Craiova. Ioana a iubit de mică această meserie şi când a avut ocazia s-a înscris în trupa de teatru liceal francofon AMIFRAN din Arad condusă de Florin Didilescu, iar mai apoi a dat admitere la facultatea de teatru unde a intrat cu media zece. 

„ Am plecat în 2008 din Arad după ce am terminat liceul. Au trecut zece  ani de atunci. Iniţial am dat admiterea la Cluj, apoi la Bucureşti şi am ales Bucureşti, unde am şi intrat cu notă maximă la Universitatea Natională de Artă Teatrală şi Cinematrografică I.L. Caragiale”, ne spune Ioana.

Deşi părinţii ei aveau mai multe planuri pentru ea, Ioana a ales actoria. A ştiut acest lucru încă de când s-a dus la preselecţii să facă parte din trupa  de teatru liceal francofon, fără să ştie limba francează. A mers, nu a zis la nimeni acest lucru, a fost acceptată şi mai apoi a învăţat şi franceza şi acolo şi-a dat seama că scena este viaţa ei. Alături de această trupă de treatru a început să vadă lumea. Şi-a dorit atât de mult să devină actriţă încât la examenul de admitere a luat nota zece. Iar primul rol jucat pe scenă în Bucureşti a fost „Jocuri în curtea din spate”. „Am continuat să joc independent teatru în Bucureşti. Am făcut teatru de pe un proiect pe altul şi am făcut asta în timp ce făceam şi masterul. Dintr-o întâmplre, am ajuns la un concurs la Teatrul Naţional din Craiova. Am avut colege care mi-au spus să trimit CV-ul şi am ajuns acolo angajată”, mai mărturiseşte Ioana  Florentina Manciu. 

În ceea ce priveşte meseria de actor, Ioana spune că depinde foarte mult de chimia pe care o ai cu oamenii cu care lucrezi şi că este interesant să fii actriţă. 

În momentul de faţă Ioana este la doctorat în anul trei, însă mai are şi un master în Regie. „În ultimele luni m-am ocupat de spectacolul de dizertaţie, la regie, pe care îl găzduieşte Teatrul Mic din Bucureşti. E prima dată când sunt pe cealaltă parte a scenei. E destul de complicat să faci un doctorat profesional în România, să reușești să faci practic ceea ce cercetezi pe hârtie. Aşa se întâmplă cred la toate univeristăţile de artă din țară. Suntem foarte stricţi în ceea ce priveşte conceptul de doctorat ştiinţific şi cele 250 de pagini ştiinţifice care trebuie scrise. Nu se prea pune accentul pe partea practică şi pe ceea ce se lasă în urmă practic. Doctoratele profesionale există de puţin timp în România și cam toată lumea înţelege că vrei să faci doctorat ca să fii profesor dar dincolo de cariera universitară poate exista și o carieră în cercetare artistică. Eu cred că fix la asta ar trebui să lucrăm ca cercetători și artiști. Cred că arta şi teatrul sunt o continuă cercetare -fie că e susținută de o universitate, fie că nu”, mai delcară Ioana. Acesta spune în închieire că poţi trăi din teatru şi dacă eşti actor independent. Prinzi colaborări cu diferite teatre sau centre culturale.  În ultimul caz eşti plătit pe spectacole. 

În Arad, Ioana vine să îşi viziteze familia la sărbători şi în concediu. În camera ei, un perete este decorat cu diplomele primite de-a lungul anilor în această carieră. 

Adauga comentariu