Antoniu Martin: ”De la diplomația culturală la diplomația economică nu este decât un pas”

Istoricul arădean Antoniu Martin s-a remarcat în ulltima perioadă prin faptul că a avut o campanie de promovare a Centenarului Marii Uniri și a României în presa din Italia, dar și pentru faptul că este angrenat în diferite proiecte atât în țară, cât și în Republica Moldova.

- Anul trecut ați realizat o remarcabilă campanie de promovare a Centenarului Marii Uniri și a României în presa din Italia. Cum ați reușit acest lucru ?

Antoniu Martin: Beneficiind de o experiență semnificativă în ceea ce înseamnă realizarea unor proiecte de promovare culturală în afara României, am găsit de cuviință să inițiez, cu ocazia Anului Centenar, un demers cu caracter istoric și jurnalistic prin care să familiarizez publicul italian, prin intermediul presei de acolo, cu principalele momente din istoria contemporană a națiunii române. Experiența mea în relația cu Italia și cu mediile culturale de acolo este una destul de bogată, având în vedere că prin anii 2009-2010 am realizat primele proiecte în parteneriat cu instituții publice de acolo, cu asociații românești și italiene, precum și cu diverse administrații locale din Peninsulă. Spre exemplu în vara lui 2010 am concretizat o amplă acțiune de promovare culturală românească prin expoziția organizată la Recanati cu tema ”Simboluri care ne unesc: Eminescu-Leopardi”. Am observat cu acea ocazie un interes crescut din partea publicului iubitor de artă de acolo față de cultura noastră, ceea ce m-a determinat să multiplic astfel de demersuri în mai multe centre culturale din Italia. Ca urmare, am ajuns să relaționez cu personalități din domeniul cultural, artistic, jurnalistic și chiar politic de acolo, astfel că anul trecut am putut fructifica maximal relațiile respective cu ocazia demersului de promovare a României. Promovarea pe care am realizat-o în 12 regiuni din Italia, s-a bucurat de un feed-back semnificativ, denotând un mare interes din partea publicului față de istoria și cultura comunității românești de acolo.

- Știu că ați fost și sunteți angrenat în numeroase proiecte în Republica Moldova. Ce ne puteți spune despre aceste lucruri ?

Fiind de trei ani de zile profesor asociat la Academia Militară din Chișinău, Republica Moldova, unde susțin cursuri de geopolitică și relații internaționale, am avut posibilitatea să constitui acolo un Centru Interregional de Advocacy și Diplomație, un organism care reprezintă o interfață între diferite instituții și organizații internaționale, dar totodată și o veritabilă platformă de promovare a Republicii Moldova pe plan extern. Dacă ar fi să amintesc câteva proiecte mai importante, m-aș referi la Forumul Economic Internațional organizat la Arad în primăvara lui 2017, unde au participat reprezentați ai mediile de afaceri din Italia, Elveția, Austria, Serbia, Republica Moldova și România, eveniment care a fost un adevărat succes, generând mai multe demersuri în plan economic. Am reușit, în acești ani, să angrenez, prin intermediul unor colaborări fructuoase cu instituții economice și diplomatice din Italia și nu numai, mai multe delegații cu caracter economic în Republica Moldova.

- Aveți și o activitate publicistică laborioasă, de la cărți despre comunismul românesc și european la volume care abordează fenomenul inițiatic din România și Republica Moldova.

- Fiind specializat în istorie contemporană, având un doctorat în istoria comunismului românesc, cu o teză despre colectivizarea agriculturii, am reușit să public în decursul timpului și câteva lucrări despre aspecte fundamentale ale epocii contemporane. Astfel, foarte bine receptate au fost lucrările despre comunismul românesc și european, despre reforma agrară și colectivizarea agriculturii în județul Arad. Fiind pasionat și de domeniul ezoteric, am publicat, atât individual cât și în colaborări, volume despre avatarurile istorice ale conceptului inițiatic, despre masonerie în sens mai larg, dar și despre istoria fenomenului masonic în spațiul românesc. Că tot vorbeam de Republica Moldova, trebuie să spun că lansarea volumului ”Masoneria explicată profanilor” la Chișinău a reprezentat un succes extraordinar. Am dorit ca prin aceste lucrări să familiarizez publicul larg cu teme mai puțin abordate în spațiul cultural românesc și chiar est-european. Recent, am primit cu o mare satisfacție vestea că volumul pe care l-am scris împreună cu cercetătorul din Republica Moldova, Alexandru Rufanda, ”În zodia puterii. Masonerie și modernitate în spațiul românesc” a fost selectat și inclus în colecțiile British Library și ale Bibliotecii Freemasons Hall din Londra, desprinzându-se și oferta de a fi tradus și publicat la o prestigioasă casă editorială londoneză.

- Mai este cultura un domeniu de interes astăzi ?

- Răspunsul nu poate fi decât afirmativ, având în vedere și experiența mea directă. Pot să vă spun că națiunile care au investit în cultură și în promovarea externă au avut doar de câștigat. Din punctul meu de vedere diplomația culturală reprezintă o modalitate remarcabilă de promovare a unei comunități, a unui oraș, a unei națiuni. Așa cum am constatat în nenumărate cazuri, de la diplomația culturală la diplomația economică nu este decât un pas. De modul în care vom ști să valorificăm acest binom va depinde, cred eu, percepția noastră la nivel internațional.

Adauga comentariu