Angajaţii Teatrului, lăsaţi de izbelişte de Primărie şi Guvern! Nu au intrat în conturi banii pentru şomajul tehnic, iar contribuţia autorităţilor locale se lasă aşteptată!

Angajaţii Teatrului de Stat Arad nu au primit încă şomajul tehnic, aferent lunii trecute. Deşi acesta trebuia să intre încă de ieri, conturile nu au fost alimentate. O parte din sumă trebuia să fie virată de Guvernul României prin AJOFM, iar o alta de Primăria Arad, instituţie care are în subordine Teatrul.  Acum o lună, angajaţii au fost plasaţi în şomaj tehnic, din pricina pandemiei de coronavirus. Guvernul a dat posibilitatea şomajului tehnic, însă fără a se ţine de partea de obligaţii care-i revine.  Asta e doar o parte din „film”. Legea spune că autorităţile locale pot, e drept că nu e o obligaţie, să acorde bani până la 75% din salariul de bază al locului de muncă ocupat. În unele cazuri angajaţii ar avea de câştigat, adică ar încasa mai mulţi bani.

Dacă AJOFM Arad spune că a făcut ieri procedurile de virament, deşi banii nu au ajuns în conturile oamenilor, Primăria Arad nu a mişcat vreun deget pentru a acorda ceea ce ar avea dreptul legal.

Laurian Oniga, regizor şi fost director al Teatrului de Stat Arad, critică Primăria Arad pentru lipsa de implicare.   

„ Înainte de toate vreau să înţelegeţi că sunt pensionar, nu primesc salariu de la Teatru, deci nu pot fi avantajat de situaţie, însă este revoltător ceea ce se întâmplă cu foştii mei colegi. Trebuia luat şomajul tehnic ieri (n.r. 12 mai) şi nu a venit. Oamenii nu au bani. Până şi angajaţii teatrelor mici, şi dau exemplul teatrului din Reşiţa, au luat banii. Singura primărie care nu a dat este cea din Arad. De fapt, Primăria Arad este cea care finanţează cel mai puţin Teatrul faţă de alte primării din ţară. Sunt multe lucruri revoltătoare în oraşul ăsta de parcă ar fi un oraş din Sicilia anilor '50”, ne-a spus Laurian Oniga.

Dacă banii de la Guvern urmează să ajungă, diferenţa pe care autorităţile locale o pot da se lasă aşteptată.

Bogdan Costea, directorul Teatrului de Stat Arad spune că o parte a banilor a fost primită de instituţie şi urmează să fie virată în conturile angajaţilor, însă pentru diferenţă încă aşteaptă un răspuns din partea autorităţilor locale, în speţă Primăria Arad.

„Într-adevăr, s-a alocat o sumă de bani, conform legii, care reprezintă  75% din salariul mediu net, iar restul, conform Ordonanţei 32, adică diferenţa până la 75 % din salariul de bază al locului de muncă ocupat, poate fi dat. E o interpretare a legii, pentru că nu impune obligativitatea (n.r. Primăriei Arad, ordonatorul de credite). Noi am făcut o solicitare privind completarea, acolo unde este cazul, însă răspunsul nu a venit”, spune Bogdan Costea, directorul Teatrului de Stat Arad.

Concluzionând, deşi Primăria Arad se poate eschiva de plata diferenţei de bani, angajaţii Teatrului aşteaptă completare veniturilor. Toţi angajaţii cu care am vorbit se feresc să facă declaraţii publice, excepţie fiind directorul Bogdan Costea. Motivele sunt lesne de înţeles...

Comentarii

Adi

13.05.2020 18:48

Alocarea diferenței nu este opțională. Instituția are fond de salarii, deci trebuie acordata aceasta diferența. (11) În situaţia în care bugetul angajatorului destinat plăţii cheltuielilor de
personal permite, indemnizaţia prevăzută la alin. (1) poate fi suplimentată de
angajator cu sume reprezentând diferenţa de până la minimum 75% din salariul de
bază corespunzător locului de muncă ocupat, în conformitate cu prevederile art. 53
alin. (1) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările
ulterioare.

Adi

13.05.2020 20:31

Atâta timp cât exista fondul de salarii nu e nimic de interpretat. Diferența salariala trebuia, acordata conform legii.

(11) În situaţia în care bugetul angajatorului destinat plăţii cheltuielilor de
personal permite, indemnizaţia prevăzută la alin. (1) poate fi suplimentată de
angajator cu sume reprezentând diferenţa de până la minimum 75% din salariul de
bază corespunzător locului de muncă ocupat, în conformitate cu prevederile art. 53
alin. (1) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările
ulterioare.

Adauga comentariu