Amenzi de 70.000 de lei pentru societățile agricole care au otrăvit terenurile din zona Pecica. Peste 50 de căprioare au murit

Societățile agricole care au aruncat otravă pe câmpurile din județul Arad unde au fost găsite 55 de căprioare moarte, dar și păsări și alte animale de talie mică, au fost amendate cu 70.000 de lei decătre comisarii Gărzii de Mediu.

 Animalele au fost găsite pe două foduri de vânătoare: unul administrat de către Alexandru Must și celălalt administrat decătre Asociația Vânătărilor și Pescarilor Sportivi Arad.

Analizele toxicologice asupra animalelor moarte pe câmpurile din zonele Peregu Mare-Pecica-Nădlac nu au fost terminate încă, dar comisarii gărzii de mediu au constatat că societățile agricole care administrează terenurile nu au respectat indicațiile înscrise pe eticheta produsului și în fișa de securitate a produsului. Mai exact, au împrăștiat pliculețele cu otravă direct pe câmp, lăsându-le la suprafața solului, fără a le mai introduce în galerii sau cutii utilizate în spații închise, așa cum cere legea.

„Au fost identificate societăţile agricole care administrează terenurile pe care au fost identificate produsele chimice, constatându-se faptul că acestea au procedat la combaterea rozătoarelor utilizând produsul rodenticid având denumirea comercială PROKUM PELET. Aplicarea acestor produse s-a realizat cu nerespectarea indicaţiilor înscrise pe eticheta produsului şi în fişa de securitate a produsului, mai exact au procedat la împrăştierea acestor substanţe la suprafaţa solului şi nu prin introducerea acestora în galerii sau prin intermediul staţiilor de intoxicare (cutii utilizate în spaţii închise). Societăţile au fost sancţionate contravenţional cu sancţiuni însumând un total de 70.000 de lei şi au fost stabilite măsuri privind interzicerea utilizării acestor substanţe, acestea putând fi utilizate numai conform Fişei tehnice de securitate”, spun reprezentanții Gărzii de Mediu Arad.

Urmează ca IPJ Arad să stabilească măsurile legale care se impun, lucru ce va fi stabilit după finalizarea cercetărilor.

Adauga comentariu