Ambasadorul României în Mexic, Marius Lazurca, își lansează cartea la Arad: „In Corpore. De la corpul păgân la trupul creștin”

Marius Lazurca, ambasador al României la Ciudad de Mexico, fost ambasador la Sfântul Scaun, îşi lansează, joi, la Arad cel mai nou volum, „In Corpore. De la corpul păgân la trupul creștin”.

Evenimentul va avea loc de la ora 19.00, la Casa Pianului Jacques Faix (Strada Episcopiei nr. 25 Arad) și vor fi prezenți scriitorul Mircea Mihăieș și filosoful Robert Gabriel Ciobanu.

Marius Lazurca (n.1971) a studiat literele și istoria în România și Franța, unde a obținut un doctorat la Universitatea Paris IV-Sorbona (2003). A publicat eseuri, studii și volume în domeniile literaturii comparate și antropologiei istorice. În 2006 intră în cariera diplomatică, îndeplinind pe rând funcțiile de ambasador la Sfântul Scaun, în Republica Moldova și Ungaria. Din 2021 este ambasador al României la Ciudad de Mexico.

Despre cartea „In Corpore. De la corpul păgân la trupul creștin”, publicistul Andrei Pleșu a scris: „Sunt întotdeauna încântat când întâlnesc un intelectual pe care demnităţile publice nu-l deturnează de la vocaţia sa cărturărească. Din păcate, fenomenul e rar. Asumarea unei cariere înalt administrative e greu de conciliat cu reflexele „contemplativităţii” studioase. Marius Lazurca este, însă, o fericită excepţie. Dovada este cartea de faţă, solidă analitic, abundent nutrită documentar, ingenioasă și, în ciuda amplasamentului istoric la începutul Imperiului Roman, neașteptat de actuală. Cititorul va asista nu doar la o reconstrucţie a ambianţei stoice și proto-creștine din primele veacuri de după Hristos, ci și la o reconsiderare a unei discipline – antropologia – născută ca interes pentru civilizaţii „exotice”, dar constrânsă a evolua spre abordarea „exoticului” din preajmă, alături de sociologie, istoria ideilor etc. Totul în jurul unei teme acute, cea a corporalităţii, evoluînd între „privat” și „comunitar”, între biologie și morală, între libertate și anomie. Pe scurt, o lucrare densă, erudită fără pedanterie acră, lămuritoare fără tezism previzibil. O reușită de prim rang”.

 

 

Adauga comentariu