Adrian Alda: „Țara noastră nu se află în fața niciunui risc de criză alimentară”

Deputatul arădean Alda Adrian (PSD) spune că România a fost și este unul dintre marii producători și exportatori de cereale, atât pentru Europa, cât și pentru alte state situate pe alte continente. Așadar, țara noastră nu se află în fața niciunui risc de criză alimentară.

„Odată cu debutul și accentuarea agresiunii armate din țara vecină, au apărut tot felul de noi zvonuri panicarde privind criza alimentară mondială, informație tendențioasă și manipulatoare, care, în opinia emitenților, ar putea deveni neiertătoare și cu România. Dau asigurări că acest punct de vedere nu ne vizează direct pentru că țara noastră este unul dintre marii furnizori de materie primă agricolă pentru multe alte state ale lumii. Această manipulare pe cât de grosolană, pe atât de insidioasă a fost lansată chiar dinainte de începerea războiului, sub forma unui mesaj aparent credibil. Mai exact, se vehicula că și această potențială criză alimentară globală este unul dintre efectele directe create de pandemie și de restricțiile pe care aceasta a ajuns să le genereze la nivelul întregului mapamond. Haosul și teama pe care o astfel de informație ajunge să le producă în rândul celor care nu sunt familiarizați cu tacticile malefice de influențare a opiniei publice distrag atenția de la adevăratele probleme ale traiului de zi cu zi, exploatând tocmai una dintre nevoile primare, necesare supraviețuirii ființelor umane, respectiv hrănirea. Așadar, au schițat un cadru general vecin cu apocalipsa agricolă, capcană în care au fost prinși cei care s-au apucat să-și facă diverse stocuri de carburanți și de alimente. A fost necesar doar o zvon aruncat la întâmplare, dar în mod deliberat pe piață, și s-a ajuns la efectul de domino în doar câteva ore. Cu alte cuvinte, viteza cu care circulă și se propagă informația este invers proporțională, din nefericire, cu luciditatea celor care refuză să o supună unei minime analize și iau de bun tot ce le ajunge la urechi sau prin fața ochilor pe rețelele de socializare. Și când spun minimă analiză fac trimitere către un fapt cunoscut de toată lumea, respectiv că România a fost și este unul dintre marii producători și exportatori de cereale, atât pentru Europa, cât și pentru alte state situate pe alte continente. Așadar, țara noastră nu se află în fața niciunui risc de criză alimentară! România produce mai mult decât consumă! România produce într-un an agricol bun peste 11 milioane de tone de grâu, 15 milioane de tone de porumb și 3 milioane de tone de floarea-soarelui, cantități mai mult decât duble față de necesarul de consum al populației”, spune deputatul.

Acesta mai afirmă că în urma ultimelor verificări declanșate de către conducerea PSD a Ministerului Agriculturii, rezerva de stat este completă și suficientă.

„Pe fondul manipulărilor și al dezinformărilor lansate în spațiul public privind o posibilă penurie alimentară înainte de izbucnirea războiului din Ucraina, ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a luat măsuri pentru completarea acestora. Toate categoriile de alimente care figurează în nomenclatorul rezervei de stat au stocuri complete. În plus, acestea sunt verificate lunar. Așadar, pe lângă certitudinea istorică, confirmată chiar și de cei mai slabi ani agricoli, cum că producem în agricultură mai mult decât consumăm, există și suficiente alimente esențiale în rezervele de stat astfel încât România să poată depăși orice criză care ar putea apărea vreodată.

În paralel, țin să salut și să-mi exprim aprecierea pentru faptul că ministerul Agriculturii monitorizează producţia agro-alimentară atât de atent și de aplicat și a realizat o radiografie fidelă a pieței de desfacere din care rezultă foarte clar că nu există în momentul de faţă sincope în aprovizionarea cetățenilor cu alimente și că toată nebunia generată săptămânile trecute în supermarketuri a fost provocată de speculații de-a dreptul sinistre.

Trebuie să admitem că teama este un sentiment uman și legitim, însă să îl induci cu rea intenție este de-a dreptul blamabil sau chiar de condamnat! Și asta mai ales pe fondul sechelelor de la nivelul mentalului general pe care le-a produs pandemia și peste care se suprapun, acum, și cele provocate de războiul de la graniță și de dramele de toate felurile, de la cele umane și până la distrugerea mediului înconjurător și la periclitarea calității vieții pentru zeci de ani de acum înainte în Ucraina din cauza unei pânze freatice alterate și a aerului viciat de zeci de substanțe toxice eliberate.

Având în vedere faptul că România nu a importat niciodată cereale sau alte produse alimentare din țara vecină și, din cauza motivelor pe care vi le-am enumerat anterior, nici nu o va face după încetarea conflictului armat, conducerea PSD a Ministerului Agriculturii este și mai determinată să continue investițiile în acest domeniu strategic pentru țara noastră astfel încât să nu fim afectați nici de oscilațiile prețurilor hranei de la bursele internaționale. Iar premisele favorbaile pentru acest deziderat există! Spre exemplu, Comisia Europeană ne-a rambursat alte 400 de milioane de euro ca decontări pentru cheltuielile făcute de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale. Suma totală a cheltuielilor pentru sprijinirea agricultorilor români rambursate de Comisia Europeană din FEADR și FEGA, de la începutul anului 2022, se ridică la peste 2 miliarde de euro, bani care au ajuns în conturile agricultorilor.

Îmi închei declarația rugându-i pe români să gestioneze cu mai mult calm toate zvonurile rezultate din războiul informațional care îl dublează pe cel din țara vecină. Panica este distructivă pentru toate ființele, deci nu ar putea deveni vreodată propice unei vieți normale pe care ne-o dorim cu toții, acum mai mult ca oricând”.  

Adauga comentariu