100 de lucruri jenante în Arad: azi, toaletele publice abandonate

În urmă cu 10-15 ani, în municipiul Arad funcționau câteva toalete publice. Azi, acestea sunt abandonate, mai rămânând în viață doar cele ce aparțin de piețele din oraș. Au un program strict legat de cel al piețelor, până la ora 18,00 în cursul săptămânii și până la ora 14,00 în zilele de duminică.

În zona centrală a municipiului, existau cândva două toalete publice. Plăteai un leu și beneficiai de toaletă. Acum, acestea sunt părăsite, iar în zonă au apărut șobolanii. Ne referim la cele două toalete care au ajuns să reprezinte un lucru jenant pentru orașul nostru: cea din zona stației de tramvai de la Dacia și cea din spatele Teatrului de Stat. Mai e una lăsată în paragină, însă amplasarea ei în zona blocurilor „Z” din cartierul Aurel Vlaicu, o face mai puțin vizibilă.

E drept că au apărut, pe tot cuprinsul municipiului zeci de toalete ecologice, care reprezintă o alternativă în caz de forță majoră. Put de la o „poștă”, însă sunt o alternativă. Le găsești după miros, nu ai nevoie de vreo hartă. Fie că vorbim de cele din parcurile centrale ale Aradului sau din zonele mai circulate. Te poți folosi de ele, gratit, însă trebuie să eviți să tragi aer în piept.

Cele două spații centrale la care făceam referire, au ajuns năpădite de rozătoare și de crengile unor copaci. Un acoperiș dat cu smoală și câteva bucăți de tablă ruginită mai aduc aminte de toaletele din centrul Aradului. Cândva erau administrate de autortitățile locale, prin intermediul unor societăți subordonate, însă acum sunt în paragină.

 Întrebat despre aceste toalete abandonate și despre lipsa WC-urilor publice, primarul Gheorghe Falcă, le răspundea unor arădeni că o soluție ar fi localurile din zona centrală.

Poate e și asta o soluție, însă e cam nașpa să intri într-un birt, în care stau vreo 15 oameni ce te privesc insistent, că doar nu ești din gașca lor, să spui că vrei la toaletă și să mai ceri și hârtie. Vei pleca, după câteva minute bune, condus de aceleași priviri...

Spațiile la care făceam referire, acelea abandonate, sunt în stare de degradare, iar autoritățile locale nu dau semne că mișcă ceva. Indiferența lor a născut deja monștri, chiar în centrul municipiului.   

Adauga comentariu