100 de lucruri jenante în Arad: azi, Teatrul Vechi (Casa Hirschl). Un monument istoric aflat în paragină!

În urmă cu mai bine de 200 de ani avea să se ridice în municipiul Arad casa Hirschl, la intersecția actualelor stări Revoluției și Gheorghe Lazăr.

Edificiul, care între timp a devenit monument istoric, a găzduit vechiul teatru, într-o sală din care se intra din curtea imobilului.

Pe scena acestuia au urcat trupe de renume. Marele poet Mihai Eminescu participa, în calitate de sufleur, într-un spectacol susținut de trupa lui Mihai Pascaly în anul 1868.

La începutul anilor 1900, clădirea avea să se transforme în sală de film, aici funcționând cinematograful Urania.

După Revoluție, aici a funcționat sediul Casei de Cultură a Sindicatelor, la etajul clădirii. La parter funcționa și mai funcționează si astăzi un local. Pe lângă acesta, acum, o parte a parterului este folosită de o agenție de turism și de o cofetărie. Clădirea, în ansamblul ei, este în stare avansată de degradare.

Câteva schele, puse pe latura de pe strada Gheorghe Lazăr, arată că a existat o intenție de renovare a fațadei și a acoperișului, însă acestea au ajuns, la rândul lor, să se „integreze” în imaginea dezolantă a clădirii. Bucăți din acoperiș ajung pe trotuar, unul tot mai ocolit ce arădenii care circulă prin această zonă.

Imobilul a fost construit între anii 1816 și 1817 de comerciantul austriac Iacob Hirschl, iar după căderea Comunismului, casa a revenit urmașilor acestuia.

Lipsa fondurilor a făcut ca vechiul teatru să arate dezolant. Administrația locală a avut o tentativă de a cumpăra imobilul, însă cele două părți nu s-au înțeles asupra prețului. Rezultatul: o clădire simbol a Aradului se distruge pe zi ce trece. Totul, sub ochii nepăsători ai proprietarilor și ai autorităților.

La începutul acestui an, Consiliul Local Municipal avea să decidă impozite mărite cu până la 500% pentru proprietarii care nu-și renovează fațadele clădirilor. Din păcate, cel puțin deocamdată, această măsură nu a dat roade,  astfel că edificiul oferă o imagine de paragină.

Adauga comentariu