100 de lucruri jenante în Arad: azi, spațiile comerciale abandonate de pe bulevardul Revoluției

Începând de astăzi, Ziar de Arad își propune să vă prezinte 100 de lucruri jenante din municipiul și județul nostru. Vom scrie despre aspecte mai puțin plăcute, vom aduce critici celor care se fac vinovați de situații și vom încerca să impulsionăm factorii de decizie să facă ceva. Să mişte măcar un deget pentru a îndrepta lucrurile.

Astăzi, ne-am oprit asupra unui lucru pe care îl vede orice arădean care circulă în zona centrală a municipiului: spațiile comerciale abandonate de pe bulevardul Revoluției.

De ani buni, zona dintre Primărie și Teatru, dar nu numai aceasta, ne prezintă o imagine dezolantă.  Vedeam fotografii vechi, făcute în urmă cu zeci de ani în această arie și imaginea era cu totul alta: forfotă, magazine peste magazine, reclame pentru fel de fel de produse. Cu alte cuvinte o zonă vie, în contrast cu cea pustie din zilele noastre.

Spațiile cu pricina aparțin fie administrației locale, fie unor persoane private – majoritatea lor.

Lipsa de interes sau sumele mari pe care doresc să le obțină din închirieri fac ca totul să arate trist. Mult prea trist pentru un oraș pe care Nicolae Iorga îl numea „Mica Vienă”. E departe, mult prea departe de această comparație făcută, e drept, în urmă cu aproximativ 100 de ani.

Dacă iei la pas zona vei vedea, din loc în loc, din geam în geam, anunțuri de închiriere. Unii nici nu se mai obosesc să anunțe că închiriază, știind că nimeni nu le va bate la ușă.

Chiriile sunt mari, chiar exagerate pe alocuri. Dacă suni la un număr de telefon și spu că ești interest de închirierea vreunui spațiu, vei avea şocul prețului: 2.000 de euro pentru un spațiu comercial de nici 130 de metri pătrați.  Ar fi un spațiu bun în care să îți deschizi un restaurant, o pizzerie, un bar însă pleci din start cu handicapul a aproape 10.000 de lei, bani pe care trebuie să îi dai lună de lună pe chirie. E mult, având în vedere puterea de cumpărare…

Două spații, tot din zona centrală, sunt administrate de Primăria Arad și se află în proprietatea statului Român. Este vorba despre imobilele de la numerele 84 și 86. De ani buni, Primăria Arad așteaptă un răspuns din partea Comisiei speciale de retrocedare a unor bunuri imobile care au aparţinut cultelor religioase şi comunităţilor minorităţilor naţionale din România, din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor. Asta pentru că imobilele au fost revendicate.   

E clar că nimeni nu se „înghesuie” să facă ceva aici, poate viitorii deținători…

În marea lor majoritate, aceste imobile au fost ridicate în urmă cu mai bine de un secol. Sunt clădiri proiectate de arhitecți de renume, clădiri a căror spații de la parter sunt o rușine pentru municipiul Arad.

Adauga comentariu