Zeci de sculpturi monumentale îi așteaptă pe turiști în pădurea din Căsoaia

Județul Arad are un parc de sculpturi monumentale care se află într-o pădure. Dacă ani de zile accesul la sculpturi era aproape imposibil din cauza vegetației, acum situația s-a schimbat. De câteva luni au avut loc lucrări de defrişare a vegetaţiei, iar accesul la ele se fac foare ușor.

Parcul de sculpturi monumentale se află la Căsoaia  și a apărut în 1971, când a fost organizată într-o pădure de lângă staţiune o tabără pentru tinerii artişti. De-a lungul timpului, în special în anii ’80, pe o suprafaţă de şase hectare, s-au adunat 70 de lucrări, care aparţin unui număr de 51 de artişti, între care şi George Apostu, ceea ce clasează parcul pe locul doi naţional ca şi importanţă după cel de la Târgu-Jiu, unde se află opere ale lui Constantin Brâncuşi.

 Cele mai multe lucrări au fost realizate după 1979, în cadrul Simpozionului Naţional de Sculptură.

În luna septembrie, reprezentanţii Centrului Cultural Judeţean (CCJ) Arad au declarat că pentru lucrările de defrişare s-au alocat 45.000 de lei, iar buruienile dense care împiedicau accesul persoanelor au fost tăiate. Asta după ce ani de zile nu s-au găsit banii necesari pentru întreținerea zonei. Un alt impediment este drumul rău până în zona Căsoaia. Sunt porțiuni de drum județean unde gropile îngreunează circulația.  

Cei care locuiesc în zonă și-ar dori ca aceasta să fie mai dezvoltată pentru ca turiștii să meargă în număr cât mai mare.

„Toți cei care vin în zona la Căsoia doresc să viziteze și tabăra de sculptură. Eu văd reacția lor, sunt încântați de ceea ce găsesc acolo. O doamnă care acum locuiește peste hotare a vizitat și ea tabăra, dar înainte ca defrișarea să aibă loc. Când a văzut câte lucrări frumoase sunt aici, însă accesul la ele era dificil s-a întristat foarte tare. De câteva luni s-a curățat zona și accesul la sculpturi este mai accesibil.

Chiar de sărbători au fost turiști care au mers în vizită”, a declarat Gheorghe Câlb, proprietar Popasul Turistic Valea Arinilor. Gheorghe Câlb este pasionat de cultură și promovează mereu tot ce este în zonă.

Adauga comentariu