VIDEO EXCLUSIV! Vizită-fulger a Ministrului Justiției la Penitenciarul Pelendava. Tudorel Toader a cerut conducerii unității să scadă prețul salamului

Penitenciarul Pelendava din Craiova este recunoscut pentru ferma, carmangeria și crama de vinuri la care lucrează deținuții închiși aici. Doar că, se pare, mulți deținuți nu prea muncesc, iar eficiența afacerilor penitenciarului este scăzută. Mai mult decât atât, produsele care se realizează în carmangerie s-ar vinde cu prețuri foarte mari, astfel că Tudorel Toader ar fi cerut în mod expres scăderea prețului la salam, cârnați și alte produse din carne.
 
“Există foarte mulți, peste 160 de deținuți care nu sunt apți de muncă, din cauza stării de sănătate. Este un penitenciar lucrativ, un penitenciar care produce, iar penitenciarele care produc trebuie să aibă, în opinia mea, deținuți apți de munca. Suntem în perioada în care luăm măsuri administrative, legislative pentru a îndeplini acea foaie de parcurs, cerințele CEDO.", a declarat Tudorel Toader, în contextul sublinierii ineficienței din închisoarea de la marginea Craiovei.
 
Ministrul a vizitat și ferma de animale a penitenciarului. “După ce a vizitat un grajd de porci, ministrul a susținut că penitenciarul ar trebui să lucreze la capacitate maximă, să distribuie produse din carne și vegetale în cât mai multe unități, pentru a nu se mai aproviziona unitățile din țară de la firmele private. Din păcate, la problemele legate de condițiile de muncă ale personalului, ministrul nu prea a fost receptiv”, susține Alin Popescu, vice-președinte al Sindicatului "Phoenix" din cadrul Penitenciarului Pelendava.

La ieșirea din Penitenciar, Tudorel Toader a vorbit și despre despăgubirile pe care trebuie să le primească toți deținuții care nu și-au îndeplinit pedeapsa în condiții decente. “Personal m-am prezentat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, am vorbit cu conducerea grefei europene. Pedeapsa trebuie executată la standarde europene. Curtea europeană spune că dacă deținutul a executat pedeapsa în condiții necorespunzătoare, statul trebuie sa îi dea anumite despăgubiri.”, a declarat ministrul Justiției.
 
Doar că ministrul nu știe încă numărul deținuților care ar trebui să fie despăgubiți și nici nu menționează câți bani ar trebui să primească aceștia pentru fiecare zi petrecută în condiții necorespunzătoare. Ceea ce recunoaște este faptul că vor fi plătiți din bugetul statului, din același buget din care ar trebui modernizat sistemul medical sau din care ar trebui să se facă investiții în învățământ.
 
Interviul integral în materialul următor: 
 

Adauga comentariu