UPDATE Mădălina Turza vine la Arad pentru a sta de vorbă cu părinții copiilor cu dizabilități. Vor participa la seminar și profesori

Mădălina Turza, președintele Centrului European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități, mama unei fetițe cu Sindrom Down în vârstă de 14 ani, cea care și-a anuntat la început de ianuarie candidatura la alegerile euparlamentare, va veni la Arad. 

Mai exact, Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități (CEDCD), în parteneriat cu Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Arad și PyramidLearning Center, organizează sâmbătă, 16 februarie 2019, începând cu ora 9.30 Seminarul de Educație Incluzivă – ”Educăm fiecare copil. Împreună suntem o comunitate”, la Hotel Iris Arad, Strada Căpitan Ignat, Nr.1.

Seminarul se adresează deopotrivă părinților de copii cu dizabilități, profesorilor, studenților și profesioniștilor în domeniu și urmărește promovarea unor competențe de bază în ceea ce privește educația incluzivă (tranziția de la școala tradițională la școala incluzivă, managementul clasei incluzive, elemente de psiho-pedagogie incluzivă), o serie de aspecte juridice privind dreptul la educație incluzivă al copiilor cu dizabilități și rolul părinților, al profesorilor și al comunității în crearea unui mediu primitor de dezvoltare a copiilor.

La finalul seminarului, participanților le vor fi eliberate adeverințe de participare cu menționarea ariilor tematice abordate.

La nivel de UE nu există niciun pachet legislativ pentru persoanele cu dizabilități, deși sunt aproape 70 de milioane doar în Uniunea Europeană! Este o premieră în istoria alegerilor europarlamentare ca un activist mamă de copil cu dizabilități să candideze tocmai pentru a fi o voce pentru această categorie vulnerabilă.

În ultimii 10 ani, Mădălina a avut o mulțime de proiecte legislative și inițiative, a câștigat sute de procese în instanță pentru copii cu dizabilități și în principiu a marșat mult pe incluziune, ceea ce vrea să faca și în PE. Adică incluziunea tinerilor cu dizabilitati pe piața muncii ,ieșirea persoanelor cu dizabilități din centrele de plasament și includerea lor în forme organizate de viața în comunitate. 

„Mădălina a ajutat mii de copii, deși știe că fetița ei, Clara, nu mai are șansă de recuperare sau de integrare. Fetița Mădălinei a stat la școală câteva luni și, neștiind de ce vine acasă absolut traumatizată, s-a dus la școala specială unde era (pentru ca atunci, copiii ca ea nu aveau acces în scoala de masa) și a găsit-o încuiată în debara pe intuneric, pentru că e un copil agitat.... În SUA, Clara a stat nouă luni într-o școală de masă și a spus primele ei cuvinte în limba engleză”, a declarat jurnalista Denisa Morariu-Tamaș. 

UPDATE: Din motive de sănătate Mădălina Turza și-a amânat vizita la Arad. 

 

Adauga comentariu