UPDATE Celebrul hacker arădean ”Guccifer” își află astăzi sentința!

 

UPDATE

Guccifer rămâne în penitenciarul Deva, sentința privind extrădarea se amână pentru data de 10 septembrie 2018!
Curtea de Apel Alba Iulia a admis propunerea Parchetului și a dispus arestarea provizorie, pentru 30 de zile, în vederea extrădării a persoanei extrădabile Lehel Marcel Lazăr, cunoscut pe plan internațional sub numele de hacker, Guccifer.
Guccifer se află în executarea unei pedepse privative de libertate în Penitenciarul Deva. Hotărârea Curții de Apel Alba Iulia nu este definitivă, ea putând fi contestată în termen de 48 de ore.
Pentru cei care se întreabă cum poate fi arestată o persoană care este deja în arest, menționăm că măsura de arestare provizorie s-a dispus luându-se în considerare că Guccifer poate, oricând, (cel puțin teoretic) să obțină o eliberare ncondiționată pentru pedeapsa pe care o execută acum. Riscul de a-l ”pierde” a fost astfel anulat. 
Fiind vorba de o extrădare pasivă, în baza Legii 302/2004, se așteaptă încă actele în original din partea Statelor Unite, documentele fiind transmise doar în format electronic, deocamdată. Este evident că hackerul ”trage de timp”, el nedorindu-și extrădarea.
 

Ştire iniţială

Arădeanul Marcel Lehel Lazăr, cunoscut întregii lumi sub numele de hacker ”Guccifer”, își va afla astăzi soarta, care urmează să fie decisă de Curtea de Apel Alba Iulia. Instanța va decide dacă Guccifer va fi sau nu extrădat în Statele Unite, unde a fost condamnat la 52 de luni de închisoare pentru infracțiuni cibernetice.

În 2016, Fox News scotea la iveală implicarea lui Guccifer în spargerea contului de e-mail al lui Hilary Clinton, fapt care a generat un scandal imens în perioada pre-electorală din Statele Unite. Contul candidatei la președinție din SUA conținea peste 2.200 de e-mailuri cu informații clasificate și alte 22 de e-mailuri cu caracter Top Secret. 

Guccifer nu s-a limitat la Hilary Clinton, el scormonind prin conturile unor peronalități marcante pe plan mondial, cum ar fi fostul secretar de stat american Colin Powell, al miliardarului Sidney Blumenthal sau ai unor membri ai familiilor Bush și Rockefeller, precum și în conturile unor vedete din SUA. 

Pe plan ”național”, Guccifer s-a remarcat prin spargerea conturilor de mail ale fostului director SRI George Maior sau a consilierei prezidențiale Corina Crețu, dar și-a băgat nasul și în mailurile Laurei Coșoi, Bianca Drăgușanu și Rona Hartner.

Săptămâna trecută, instanța a amânat soluționarea cererii de extrădare în așteptarea actelor originale din partea americanilor și a apărătorului ales de către Guccifer.

Hacker-ul a fost condamnat în 2014, pentru că a accesat în mod repetat şi fără drept, prin încălcarea măsurilor de securitate, conturile de e-mail aparţinând unor persoane publice din România, cu scopul de a intra în posesia datelor confidenţiale aflate în poşta electronică. El a fost deținut în acest timp la Penitenciarul Bârcea Mare din județul Hunedoara. Vom reveni.

www.ziardealba.ro

Adauga comentariu