Un avocat din Arad l-a îmbrăcat pe Eminescu din tălpi până în creștet. Tot în casa lui îl întâlnește pe cel care îi va schimba numele

O personalitate a Aradului este și avocatul Ioan Popovici Desseanu ( 1831-1892). Cei care și-au adus aminte de el și au participat la slujba de pomenire sunt elevii Școlii Profesionale Astra alături de profesorul Cristian Stoica.

„La aproape 200 de ani de la nașterea sa readucerea avocatului Ioan Popovici Desseanu în prim-planul vieții noastre publice reprezintă un act de recunoștiință față de activitatea acestuia în plan politic, cultural și bisericesc desfășurată  pe tot parcursul vieții sale. Începând cu anul 1997, până de curând, pe casa lui Desseanu situată în centrul orașului Arad pe strada care îi poartă numele exista o placă care amintea de avocat și de Mihai Eminescu”, a declarat Cristian Stoica.

Casa Desseanu

,,Deschisă a fost și pentru cel mai necăjit român care căuta un sfat bun sau un ajutor″ scria prof. Eduard Găvănescu în lucrarea dedicată lui Desseanu. În casa avocatului erau primiți și studenții teologi arădeni.

Cel mai important oaspete al casei Desseanu a fost poetul național Mihai Eminescu. O legendă spune că Desseanu l-ar fi îmbrăcat pe Eminescu din tălpi până în creștet. Eminescu s-a aflat la Arad, pentru o lună în cursul anului 1868, alături de trupa de teatru a lui Pascali. Pe o fotografie a sa pe care o dăruiește avocatului Pascali scrieꓽ,, Amicului Românilor, susținătorului artelor, suvenire de afecțiune și de amiciție. M. Pascali″

În casa lui Desseanu,poetul național îl întâlnește pe Iosif Vulcan cel care îi va schimba numele din Eminovici în Eminescu.

1871 Universitate la Arad

La data de 15 aprilie 1871 Desseanu publică în revista ,,Speranța″ proiectul privind înființarea la Arad a unei Universități cu patru facultățiꓽ teologie, drept, filosofie și politehnică.

Desseanu se gândea și la înființarea unui internat pentru studenții săraci unde aceștia să primească mâncare contra unei taxe modice.

Mai presus de toate Desseanu indică și mijloacele materiale prin care acest proiect universitar să fie realizat. I.P. Desseanu își dorea ca Aradul să devină centrul cultural al întregii regiuni de vest a Transilvaniei.

Deși provenea dintr-o familie cu venituri modeste Ioan Popovici Desseanu reușește să își finalizeze studiile la Facultatea de Drept din Budapesta și să ajungă avocat.

 Adunarea din 9 mai 1872 de la Arad

În plan politic Ioan Popovici Desseanu ajunge în anul 1861 deputat în Parlamentul de la Budapesta. Avocatul arădean organizează în 9 mai 1872 o adunare a partidei naționale la Arad la care participă peste 300 de reprezentanți ai românilor din comitatul Arad, Bihor, Bichiș, Cenad, Timiș, Caraș, Zărand, Sătmar și Crasna.Aici Desseanu care deschide adunarea prezintă un program politic format din 9 puncte, program care va fi ulterior promovat de ziarele arădene ,, Tribuna Poporului″ și ,, Tribuna″.

Profesor dr. Doru Bogdan are publicat un amplu studiu  privind viața și activitatea lui Ioan Popovici Desseanu.

Reuniunea femeilor române din Arad

Desseanu se căsătorește la 6 mai 1866 cu Hermina, fiica protopopului Ioan Raț care era nepotul de frate al episcopului Aradului Gherasim Raț( 1835-1850).

În cadrul unei întâlniri din anul 1884, la care participă și episcopul Ioan Mețianu se ia hotărârea privind înființarea unei asociații care să pună bazele unei școli de fete în Arad.

Prima președintă a Reuniunii femeilor române din Arad a fost Hermina Popovici Desseanu asociație  care reuște la 1 octombre 1890 înființarea la Arad a unei școli pentru fete cu internat.

Urmașii

Desseanu moare sărac la 28 aprilie 1892 la trei ani de la decesul soției sale. Este înmormântat în prezența episcopului Ioan Mețianu și a unui număr mare de arădeni.

Soții Desseanu au avut patru copiii. Un băiat Adrian care a ajuns protopop, pe Aurelia căsătorită cu pr. Iancu Ștefănuț, pe Livia căsătorită Gașpar și pe Octavia căsătorită Ciuhandu.

„Desseanu a fost al Aradului și pentru Arad dorind binele celor de aici. Noi cei de azi ne-am amintit de el și de ai săi în cimitirul Eternitatea din Arad la mormântul său al șoției și a celorlalte rude ale sale.

În fața unui numeros public părintele vicar Teofan Mada a săvârșit slujba parastasului pentru Ioan și Hermina Popovici Desseanu și toți cei adormiți din neamul lor. După acest eveniment a fost evocat și în cadrul Școlii Profesionale ,, ASTRA″ Desseanu a dus lupta cea dreaptă pentru cultura națională și apărarea valorilor românești de aceea peste zbaterea sa nu se va așterne niciodată uitarea”, încheie prof. Stoica Cristian.

 

Adauga comentariu