Tradițiile de acum 100 de ani, reînviate într-o localitate arădeană. O nuntă în stil german, pusă în scenă de comunitatea germană

Un eveniment inedit a avut loc la finele săptămânii trecute în comuna arădeană Zăbrani. La inițiativa președintei Forumului Democrat al Germanilor din Timișoara, Edith Singer, cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Zăbrani, Centrului de informare și promovare turistică Zăbrani și nu în ultimul rând al Mariei Sabo, tradițiile demult apuse au prin viață.

Plecând de la obiceiurile de acum 100 de ani, și dorind să le reaminteasca tinerilor de etnie germană, și nu numai,  cum era viața în comunitatea săsească și șvăbescă la Zăbrani s-a organizat o nuntă în cel mai pur stil german.

Protagoniștii au fost nimeni alții decât membrii Forumului Democrat al Germanilor din Timișoara, care scoțând din lada de zestre a bunicilor costumele de altădată au reînviat un eveniment de mare importanță în viața oricărei familii: nunta -  cu toate obiceiurile vremii: de la îmbrăcatul miresei, plecarea spre biserică, slujba, dansul miresei și până la dansul și intratul tinerei în rândul femeilor măritate. Totul a fost urmat cu sfințenie, nefiind omis niciunul dintre ritualurile de altădată.

„Este o deosebită onoare să văd că tradițiile de acum 100 de ani au fost readuse în actualitate de cei de la Forumul Democrat al Germanilor din Timișora, iar doamna Edith Singer a ales Zăbraniul ca punct de referință. Așa cum în urmă cu 295 de ani primele familii de nemți s-au stabilit în jurul „Fântânii cu apă bună – Guttenbrun” tot așa Zăbraniul de azi, Guttenbrunul de ieri a fost ales pentru aducerea în actualitate a tradițiilor, și asta datorită faptului că multe dintre casele sașilor și șvabilor au rămas în forma inițială. De asemenea mă bucur că locuitorii din Zăbrani au putut să vadă pe viu obiceiurile acestor locuri. Chiar dacă în acest moment în Zăbrani nu mai există familii de nemți, istoria și obiceiurile trebuie să rămână pentru generațiile viitoare”, a  declarat primarul comunei Zăbrani, Marian Toader.

„Mă bucur de sprijinul acordat pentru realizarea acestui mare proiect la care am lucrat de peste 18 luni, și mai mult mă bucur că am găsit la Zăbrani nu doar sprijin și înțelegere ci am reușit să găsim locația perfect conservată a anilor 1800. Decorul a fost unul real, fără să avem stresul improvizărilor. A fost o muncă uriașă, și sunt mândră că putem lăsa, folosind tehnica modernă, dovadă generațiilor viitoare o parte din istoria și obiceiurile strămoșilor noștri”, a declarat Edith Singer, președinta Forumului Democrat al Germanilor din Timișoara, inițioatoarea proiectului.

 

Adauga comentariu