Terapie prin artă cu Dan Merișca: „Dumnezeu te-a înzestrat cu talent, nu-l irosi pe nimic”

Pasiunea pentru artă și film îl face pe arădeanul Dan Merișca să petreacă ore întregi în altelier sau pe platoul de filmare. Face acest lucru atunci când nu se află în cabinetul stomatologic unde profesează cu mare drag. Acesta spune că pictatul îi dă putere, simte o alinare puternică pentru sufletul lui, este ca o terapie.

„Atunci când vezi că Dumnezeu te pedepseşte pe tine Dan Merișca nu alerga la vrăjmaşii lui, ca să nu-l superi mai rău, ci alergă la prietenii lui. Încearcă să te linişteşti prin a face lucruri bune, nu doar pentru tine, ci şi pentru semenii tăi. Am primit de la Dumnezeu al doilea avertisment! La început am fost revoltat şi plin de întrebări la care nu găseam niciun răspuns: de ce mie? de ce acum? Apoi, am aflat încet- încet că nu este o limită, nu este capăt de drum. Există multe şanse de schimbare, dar pentru asta va trebui sa fiu foarte ambiţios. Va trebui să schimb ceva în viaţa mea, în comportamentul meu în interacţiunea mea cu oamenii. Voi continua să lucrez, să fac filme, să pictez. Pictura mă face să mă apropii mai mult de Dumnezeu, de creator. El îmi dă inspiraţie.

Probabil că după al doilea avertismant primit, pentru mulţi, situația ar fi părut una disperată, dar pentru mine, pentru prima dată după foarte mult timp, mă simţeam liber. Am simţit că vreau să mă ocup de mine, de sufletul meu, de pictura mea. Mi-am zis atunci că aşa cum Dumnezeu mi-a dat aceste avertismente, tot el m-a înzestrat cu putere creativă şi cu acest talent artistic”, mărturisește Dan.

De foarte mult timp, Dan spune că a vrut să se concentreze mai mult pe pictat, dar unele preocupări i-au răpit prea multe ceasuri din viaţă, preocupări deloc simetrice cu ceea ce reprezintă el, cu ceea ce este el de fapt.

Arădeanul spune că îi vin foarte multe lucruri în minte dar nu poate face la fel ca poeţii, ca scriitorii să aşeze tot ce are în cap pe o foaie de hârtie, el pur şi simplu le aşeză pe o bucată de pânză unde începe să prindă viaţă.

Preferă să picteze imagini şi nuanţe colorate care ascund în ele înțelesuri simple: speranţă, regăsire, vindecare şi dorinţă, totul pe o pânză albă, imaculată.

Pictatul îmi dă putere, simt o alinare puternică pentru sufletul meu. Este o terapie mai eficientă decât cea medicală. Iar efectul a fost şi mai puternic în momentul când am simțit că această alinare pot să o transmit şi altora. Vreau să trec peste toate aceste lucruri ajutându-mă singur să descopăr acea relaţie strânsă între pictură şi stare. Consider că tablourile mele sunt un mod de a oferi, fără a primi nimic în schimb. Am nevoie doar de acel sentiment de mulţumire sufletească şi de impresia că pot face ceva pentru mine şi pentru cei din jur, care vin şi admiră tablourile mele şi în acelaşi timp să cred că ceea ce fac eu se poate intitula «terapie prin artă». Cu siguranţă, pentru mine cel puţin acesta este modul concret de a depăşi starea în care mă aflu”, încheie Dan Merișca.

Picturile lui pot fi admirate la expozițiile la care participă dar și pe pagina de Facebook Dan Merisca.

FOTO: Romeo Barna 

Adauga comentariu