Sute de locuitori ai unei comune arădene au mers pe jos mai mulţi kilometri pentru a respecta o tradiţie a străbunilor

Sute de locuitori ai comunei arădene Felnac au luat parte, ieri, în a doua zi de Rusalii, la un eveniment ce datează de sute de ani. Oamenii, îmbrăcaţi în straie populare, au parcurs pe jos mai mulţi kilometri, de la biserici spre ieşirea in localitate, pentru a  asista la sfinţirea holdelor.

Comunităţile de români şi sârbi au plecat de la bisericile lor spre ieşirea din localitate. După sfinţirea pământurilor şi a roadelor, oamenii s-au întors, tot pe jos la biserici. Mai apoi a urmat o petrecere, organizată de autorităţi, la căminul cultural din localitate.    

 „În fiecare an, în a doua zi de Rusalii, se organizează o procesiune pentru binecuvântarea holdelor. E o tradiţie veche, dar căreia noi i-am dat o haină nouă, să spunem, prin faptul că de câţiva ani de zile, în procesiunea aceasta se merge îmbrăcat cât mai mult în costume populare”, spune Petrică Ungur, preot al Parohiei Ortodoxe Felnac.

La rândul lui, Ioan Maliţa, primarul comunei Felnac spune că în urmă cu patru ani a fost lansată provocarea ca oamenii să vină la evenimente îmbrăcaţi în costume populare. „Începând cu prima ediție spuneam că acest eveniment trebuie să ajungă să fie unul de tradiţie și iată că acest lucru se întâmplă și facem eforturi, alături de toți oamenii de bine din comună, să ducem mai departe această sărbătoare. În fiecare an au venit mulţi localnici la această sărbătoarea”, a spus Ioan Maliţa, primarul comunei Felnac.

Adauga comentariu