Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad va putea trata pacienții cu accident vascular cerebral acut. Unitatea medicală a intrat într-un program național care îi va permite acest lucru

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad face parte din lista spitalelor din ţară ce vor putea trata accidente vasculare cerebrale. Ordinul a fost emis de curând de Ministerul Sănătății și cuprinde o lista cu nu mai puțin de 41 de unități medicale din țară.
Inițial fuseseră incluse în Porgramul Național AP-AVC doar 10 unități medicale, din șase județe din țară. Ulterior s-a gândit extinderea acestui Program Național, numai că spitalele trebuiau să îndeplinească anumite condiții pentru a putea pătrunde pe listă lângă cele deja 10 existente.

Condițiile ce trebuiau îndeplinite erau "existența unui serviciu de gardă de neurologie în regim de premanență, 7/7, 24/24, existența unui computer tomograf funcțional în regim de permanență7/7, 24/24 și existența unui serviciu de gardă de radiologie în regim de permanență, 7/7, 24/24" , se arată în comnicarea făcută de Ministerul Sănătății.

„Includerea Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad în cadrul acestui program național este o bucurie pentru noi, deoarece medicii neurologi împreună cu medici din Unitatea Primiri Urgențe realizează în Arad procedeul de tromboliză metodă de terapie a pacienților cu accident vascular cerebral. Prin acest program, substanța folosită în efectuarea trombolizei va fi asigurată de Ministerul Sănătății”, a declarat Simina Roz, purtător de cuvânt al Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad. 

În consecință pentru a afla care dintre unitățile medicale din țară îndeplinesc aceste condiții, Ministerul Sănătății a trimis adrese către toate Direcțiile de Sănătate Publică din țară. În urma răspunsurilor primite de la DSP, a rezultat un număr de nu mai puțin de 31 de spitale, din 36 de județe, unde se poate trata în orice moment un pacient cu AVC.


Printre ele și Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad care îndeplinește toate condițiile și intră în lista Programului Național pe poziția 15.

Amintim că de anul trecut medicii din Arad ne anunţau că viața unui arădean a fost salvată printr-un procedeu realizat în premieră la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad. 

Mai exact viața unui arădean cu accident vascular cerebral a fost salvată prin metoda de tromboliză intravenoasă, procedeu realizat pentru prima dată la nivelul Secției Neurologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, de către dr. Cătălin Hreniuc.

”În urmă cu două săptămâni am realizat pentru prima dată, procedeul de tromboliză împreună cu colegii de la Unitatea Primiri Urgențe și cu cei de la Radiologie, cărora țin să le mulțumesc pentru implicarea de care au dat dovadă și îi mulțumesc, în special dnei dr. Monica Puticiu, pentru insistențele ei de a realiza acest procedeu. Tromboliza a fost efectuată la un pacient de 63 de ani care s-a prezentat la UPU cu tulburări de vorbire, deficit motor și cu pareză. După șase ore, pacientul a fost internat pe Secția Neurologie cu deficitul motor complet remis și cu stare clinică bună. Pacientul a fost externat după cinci zile, fără nicio simptomatologie neurologică și cu stare clinică bună. Această metodă de terapie a pacienților cu accident vascular cerebral se efectuează de mai mult timp în marile centre medicale din țară și doresc ca la Arad să devină un procedeu de rutină pentru toți pacienții care îndeplinesc criteriile de includere în acest tip de tratament”, a explicat anul trecut dr. Cătălin Hreniuc, medic neurolog. 

Procedeul de tromboliză se realizează la Arad printr-un program național de sănătate, și orice pacient cu accident vascular cerebral poate beneficia de acest tip de tratament cu condiția să îndeplinească câteva criterii specifice.

”În cazul unui accident vascular cerebral timpul înseamnă viață! De aceea, atunci când sunt prezente simptome precum asimetria facială, vorbire incoerentă, pareză.... pacientul trebuie să ajungă de urgență la spital – în maximum 3 ore și jumătate de la debut. Șansele ca tratamentul să fie eficient sunt cu atât mai mari cu cât pacientul ajunge mai repede la spital”, a explicat pe atunci dr. Monica Puticiu medic șef Unitatea Primiri Urgențe din cadrul SCJU Arad.

 

 

 

Adauga comentariu