Simbolurile deosebite ale Aradului: Pomul Vieții, Păunul, Meduza și Potirul. Interviu cu istoricul Antoniu Martin

Istoricul arădean Antoniu Martin vorbește într-un interviu acordat publicației Ziar de Arad despre clădirile masonice din oraș.

- Antoniu Martin, știu că autoritățile locale arădene au  implementat la nivelul orașului Arad un proiect inedit de promovare, anume ”Circuitul Masonic Arădean”. Ești cunoscut ca fiind principalul promotor al semnificațiilor ezoterice ale Aradului și arhitecturii acestuia. Ce ar aduce interesant această abordare nouă?

Antoniu Martin: Așa cum deja se cunoaște – mă bucur că și eu am avut o contribuție în ceea ce privește recuperarea istorică a semnificațiilor ezoterice arădene, prin articolele și studiile realizate – Aradul are o moștenire culturală diversă, din care nu lipsește nici componenta inițiatică. Sfârșitul secolului XIX și începutul secolului XX a găsit Aradul ca un oraș foarte important din punct de vedere economic și social, dar un capitol important l-a reprezentat și fenomenul masonic existent aici. Lojile masonice care au funcționat începând cu 1870 și mai târziu cu 1888, au conturat un peisaj arhitectural cu o simbolistică specifică, care face din Arad unul dintre orașele de referință din acest punct de vedere pe harta Europei Centrale.

- Ai avut o contribuție importantă în ceea ce privește identificarea edificiilor istorice arădene cu semnificații ezoterice. Cum a fost acest demers ?

Am avut ocazia să cercetez, în calitate de istoric, documente din cadrul arhivelor naționale de la Budapesta, fonduri ale obediențelor masonice care au funcționat în perioada respectivă în arealul istoric de referință. Mai mult, am identificat și o serie de documente și scrieri interne ale lojilor masonice arădene despre care am amintit. Următorul pas a fost să identific edificiile în care s-au desfășurat reuniuni ale lojilor respective, cum este cazul Tempului masonic istoric din Arad. Am avut plăcuta surpriză să găsesc foarte multe simboluri cu caracter inițiatic, sincretic, pe o serie de clădiri din centrul istoric al Aradului.

- Vorbeai despre simboluri inițiatice, ezoterice. Ce semnificații au acestea?

Desigur că atunci când vorbești despre simbolismul cu semnificații ezoterice, se pot identifica o sumedenie de semnificații. Dar, în același timp trebuie să fii și precaut. Totuși, în acest stadiu al cercetării pot susține că pe numeroase clădiri din Arad se găsesc simboluri deosebite, atât din punct de vedere al semnificațiilor arhitecturale cât și al conotațiilor ezoterice. Ca să dau doar câteva exemple, m-aș referi la simbolul sincretic al ”Pomului Vieții”, la simbolul ”Păunului”, la cel al ”Meduzei”, sau la cel al ”Potirului”. Din ceea ce am reușit să deduc, se desprinde un aspect foarte interesant, anume că cei care au construit și au locuit în aceste edificii care și astăzi sunt reprezentative pentru Arad au dorit să transmită în esență un mesaj: Aradul modern este un oraș multicultural, pluriconfesional, tolerant, deschis și european.

„Balaurii încolăciți” sunt pe Palatul Steiner

„Pomul Vieții” și „Meduza” sunt pe clădirea Rosznyai Matyas

 

 

Adauga comentariu