Record naţional, în Arad! O oaie din rasa Romanov a fătat şase miei

Bucurie mare în ograda unui arădean. O oaie din rasa Romanov a fătat şase miei, ceea ce pentru România este ceva inedit, deoarece nu au fost mai mult de patru, cinci miei viabili fătaţi.

„Pentru rasa Romanov este o fătare rară, dar nu ieştită din comun. Pentru percepţia crescătorului de ovine român este ceva nemaiauzit. Azi noapte a fătat cei şase miei. Toţi sunt vioi”, a declarat Eugen Valentin Farcaş, crescător de ovine din comuna Bata.

Eugen s-a apucat de câţiva ani de creşterea ovinelor şi se ocupă doar de rasa Romanov, având aproximativ 200 de capete.

Rasa Romanov este considerată una dintre cele mai apreciate rase de oi de carne din lume, iar blănurile cele mai valoroase şi frumoase se obţin de la mieii sacrificaţi la vârsta de 4-8 luni. Blana are o culoare gri-închis cu nuanţe albăstrui şi reprezintă producţia principală a rasei.

Greutatea corporală a oilor este de 45-50 kg, iar la berbeci de 70-80 kg.

Mieii la fătare sunt mici (2-3 kg), dar prezintă vitalitate ridicată realizând 200-350 gr spor mediu zilnic până la înţărcare (3 luni) şi o greutate de 25-35 kg cu un randament la sacrificare de 45-50%. Carnea este de bună calitate, Îndeosebi de la tineretul de 8-10 luni, cu o greutate de 40-50 kg, fiind fragedă şi fără miros specific.

Eugen Valentin Farcaş spune că o altă caracteristică foarte importantă a rasei este prolificitatea (miei obţinuţi la 100 de oi fătate) foarte ridicată (200-300%) şi precocitatea reproductivă pronunţată (tineretul se introduce la montă la vârsta de 10-12 luni). Nu sunt rare cazurile când oile adulte fată 3-4 miei şi mai rar 5-6 miei, recordul fiind de 9 miei pe fătare.

 

Adauga comentariu