Probleme serioase în zeci de localităţi arădene. Gunoiul stă în faţa caselor, iar firma de salubrizare a rămas fără autorizaţie de mediu!

Una din societăţile care ridică gunoiul din judeţul Arad are serioase probleme în a gestiona situaţia. În ultima perioadă, oamenii din zeci de localităţi ale judeţului au semnalat probleme. Este vorba despre localităţi din zonele 2 şi 5, adică apropiate oraşelor Lipova şi Chişineu-Criş.

Operatorul care trebuie să colecteze gunoiul din aceste zone, Grup Salubrizare Urbana, a rămas fără autorizaţia de mediu şi pare a avea şi serioase probleme financiare.

În urmă cu câteva săptămâni, operatorul nu a mai fost lăsat de FCC, societatea care administrează staţia de sortare să ducă gunoiul aici. Acest fapt s-a produs din pricina datoriilor Urbana către FCC. În cele din urmă s-a ajuns la un acord, o eşalonare a datoriei, însă lucrurile nu sunt nici astăzi în regulă.

Reprezentanţii ADI SIGD Arad spun că există disfuncţionalităţi în funcţionarea Urbana, dar că acest lucru nu este responsabilitatea Asociaţiei.

„În două zone, Zonele 2 și 5, acolo unde operează Grup Salubrizare Urbana S.A., au fost raportate disfuncționalități datorate raporturilor de colaborare comercială între operatorul de colectare și transport, respectiv operatorul stațiilor de transfer. Natura acestor relații contractuale nu este de competența ADI SIGD, întrucât potrivit contractelor de delegare ADI SIGD are strict rol de monitorizare și mediere, ceea ce a și făcut ori de câte ori a fost necesar. Faptul că în cazul Grup Salubrizare Urbană SA se raportează sincope în colectarea deșeurilor a fost în atenția ADI SIGD încă de la primele informări în acest sens. Am pus în vedere, atât operatorului de salubrizare, cât și operatorului stației de sortare, asigurarea continuității serviciului, potrivit dispozițiilor legale în vigoare, având în vedere că este vorba despre un serviciu de utilitate publică. Despre aceste aspecte am informat și Garda de Mediu, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, Agenția pentru Protecția Mediului, ANRSC și toate celelalte instituții abilitate. De asemenea, am transmis o notificare de încălcare a contractului către Grup Salubrizare Urbană SA”, spun reprezentanţii ADI Deşeuri.

Până una alta, cei care au de suferit sunt locuitorii unor localităţi arădene, care sunt nevoiţi să stea cu gunoiul în faţa casei, din cauza unor probleme ale operatorului de salubritate.

Adauga comentariu