Primarul comunei Zăbrani, achitat de Tribunalul Arad în dosarul în care procurorii DNA vedeau prejudicii de milioane de euro!

Marian Toader, primarul comunei arădene Zăbrani, a fost achitat de Tribunalul Arad în dosarul în care era acuzat de constituirea unui grup infracțional organizat şi abuz în serviciu. De asemenea, alte persoane, oamenii de afaceri: Popa Radu Viorel, Cîrja Jean şi Pop Valer au fost acuzați de DNA Timișoara de constituirea unui grup infracțional organizat  şi folosire sau prezentare cu rea credință, de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete. Și aceștia au fost achitați.

În primăvara anului 2015, procurorii DNA  au efectuat mai multe percheziții domiciliare, iar amai apoi au decis trimiterea în judecată a primaruluiu Marian Toader și a unor oameni de afaceri arădeni.

„În perioada 2010 – 2014, inculpații Popa Radu Viorel, Cîrja Jean, Pop Valer și Toader Marian au constituit un grup infracțional, în vederea obținerii pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei. Valoarea totală a sumelor de bani încasate de firma administrată de inculpatul Popa Radu Viorel în cadrul celor două campanii de reconversie viticolă este de 3.036.197 euro. Concret, în perioada respectivă, cu prilejul campaniilor din anii 2010-2011 și 2011-2012, inculpatul Popa Radu Viorel a depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Arad un număr de patru cereri prin care a solicitat sprijin financiar în domeniul plantațiilor viticole, pentru două terenuri cu suprafețe de 50 ha respectiv 175,86 ha. Ulterior, în vederea acordării sprijinului financiar, au fost depuse la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Arad mai multe documente cu conținut nereal, întocmite cu complicitatea inculpaților Cîrja Jean și Pop Valer, administratori ai societăților comerciale „prestatoare de servicii” sau de inculpatul Popa Radu Viorel, pentru a justifica în fața reprezentanților instituției respective cheltuirea unor sume de bani. Un aport deosebit în comiterea acestor activități infracționale, l-a avut primarul localității Zăbrani, inculpatul Toader Marian care a fost inițiatorul punerii la dispoziția firmei administrate de inculpatul Popa Radu Viorel, în mod gratuit (deși se solicitase arendarea, ceea ce presupunea plata unei redevențe către primăria Zăbrani) a suprafețelor de teren necesare înființării plantației viticole. Ulterior, prin încheierea unor convenții succesive, suprafața de aproximativ 50 ha pe care a fost înființată plantația viticolă (în campania 2010-2011), a ajuns în exploatarea unei societăți comerciale controlată în mod indirect de primarul Toader Marian. Prin aceste activități, bugetul Primăriei Zăbrani a fost prejudiciat cu suma de aproximativ 120.000 euro”, susțineau procurorii DNA, în rechizitoriul de cum trei ani.

Tribunalul Arad a decis achitarea tuturor celor acuzați, decizia nefiind este definitivă.

Adauga comentariu