Palatul din Arad care a fost construit în numai doi ani. A primit numele unei comune!

Elevii Școalii Profesionale ,, ASTRA″ alături de prof. Cristian Stoica au vizitat Cenadul. Aceasta le-a prezentat atât palatul din Arad, cât şi comuna din judeţul vecin.

Palatul Cenad este situat în centrul orașului Arad, imaginea sa ne este cunoscută multora dintre noi. Impozantul palat străjuiește o latură a primăriei Arad. A fost construit în numai doi ani între 1892-1894 de societatea de cale ferată Arad-Cenad.

Azi la mai bine de 125 de ani de la construirea lui este cunoscut tuturor ca Palatul Cenad. Iar numele comunei Cenad este pomenit de arădeni datorită acestui frumos edificiu care are pe frontispiciu pe zeul  roman al comerțului, Mercur.

Cenadul azi 

Profesorul Cristian Stoica spune: în primele zile ale noului an ne înderptăm spre comuna Cenad din județul învecinat Timiș, comună situată la 75 de km depărtare de Arad.

Calea ferată întretaie și astăzi drumul în mai multe locuri. Azi Cenadul  este punct de trecere al frontierei, călătorul  este de cele mai multe ori grăbit să plece spre alte meleaguri fiind mai puțin interesat de istoria locului.

Urbs Morisena

Pe actualul teritoriu al comunei și-a avut sediul castrul roman Morisena( ,, Mureșana″) de la numele râului Mureș. Mai târziu aici și-au avut capitala Gelu și Ahtum. În vremea acestuia din urmă au fost aduși de voievod meșteri din Bizanț pentru a construi un palat, o biserică și o mănăstire ortodoxă. Toate aceste se petreceau în jurul anului 1.000.

Azi la intrarea în Cenad se află o mănăstire ortodoxă de maici cu numele de Morisena în amintirea a ce a fost aici odinioară.

990 de ani

Anul acesta se împlinesc 990 de ani de la înființarea diecezei romano-catolice care cuprinde și Cenadul. Frumoasa biserică romano-catolică situată în centrul comunei a fost ridicată în anul 1879 având înălțimea de 67,8m. Aici se află copia sarcofagului unde a fost depus Sfântul Gerard episcop martir al Bisericii Catolice.

Frumoase picturi și vitralii împodobesc biserica unei comunități cu o istorie atât de îndelungată”.

 

Adauga comentariu