O tradiţie veche de 100 de ani este păstrată în Ineu. Hora care simbolizează sosirea militarilor români în localitate se desfăşoară în a doua zi de Paşte

A doua zi de Paşte are o însemnătate aparte pentru comunitatea din oraşul arădean Ineu. An de an, localnicii se adună în faţa bisericii ortodoxe pentru a se prinde într-o horă. Poartă numele de “hora ineuană” şi marchează sosirea Armatei Române, în luna aprilie a anului 1919, în oraşul de pe Crişul Alb. Vorbim practic despre venirea soldaţilor români în oraş după încheierea Primul Război Mondial şi implicit după Marea Unire de la 1918.

Atunci, soldaţii şi oficialităţile oraşului s-au prins într-o horă a bucuriei, iar de atunci tradiţia a fost păstrată. Nu a alterat-o niciun regim care a condus România, astfel că astăzi ineuanii o respectă aşa cum se cuvine. Atunci, când soldaţii români au intrat în Ineu era a doua zi de Paşte, astfel că nu data evenimentului (20 aprilie) a rămas în memoria colectivă, ci faptul că evenimentul s-a petrecut în a doua zi a Învierii Mântuitorului Iisus Hristos.

“Aproape o mie de ineuani au luat parte la evenimentul din acest an. Ansamblul local Doina Crişului şi mai mulţi interpreţi de muzică populară au întreţinut atmosfera. Ştabul local, adică oamenii mai în vârstă şi fanfara locală au completat o atmosferă de sărbătoare pe care ineuanii nu o vor uita prea repede. Mă bucură faptul că însemnătatea unui astfel de eveniment a avut un impact major în rândul comunităţii noastre”, a declarat Călin Abrudan, primarul oraşului Ineu.

Comentarii

Mihail-Adam Maftei

30.04.2019 21:35

În anii regimului comunist această tradiție a fost eliminată. De altfel nici Sfântul Praznic al Învierii nu se regăsea printre evenimentele de sărbătorit. Tradiția care anul acesta a atins cota 100 a fost reluată în 1990. Ca atare a existat un regim care a "alterat-o".

Adauga comentariu