O bancă uneşte două școli aflate la peste 100 de km depărtare una de cealaltă

Elevii Școlii Profesionale ASTRA din Arad alături de profesorul Cristian Stoica au făcut o surpriză copiilor din comuna Petriș, de la ”Școala din vise”. Mai exact le-au dăruit o bancă făcută de mâna lor.  Primarul comunei Petriş, Irina Onescu cea care a iniţiat campania „Şcoala de Vise” cu scopul de a atrage fonduri pentru şcoala din comună a fost cea care a preluat banca.

„Cu toții am hotărât să dăruim elevilor din Petriș o bancă pentru curtea școlii. Aceasta a fost făcută de elevii Ṣcolii Profesionale ”ASTRA”, în timpul orelor de practică. Vedeți aceasta ca pe un gest de prietenie și unitate, acum, în anul Centenar. Unim astfel, printr-un gest simbolic, două școli, aflate la peste 100 de km depărtare una de cealaltă”, este mesajul transmis de profesoul Stoica primarului din comună.

De asemenea, acesta spune că: „sunt momente în an când gândurile noastre se îndreaptă mai mult ca niciodată spre satul românesc, cu biserica strămoşească, cu minunatele datini de sfintele sărbători, cu toți cei care trăiesc în acest frumos univers. Păstrători ai tradiţiilor din veşnicie înspre veşnicie, ţăranii noştri îşi trimit copiii spre biserică şi şcoală cu gândul la devenirea lor viitoare. Parcă la sat rugile sunt mai fierbinți, liniștea e mai profundă și aerul mai curat, asemeni sufletelor copiilor de aici. Credem că marele scriitor Lucian Blaga reușește cel mai bine să surprindă imaginea satului românesc în discursul de recepție în Academia Română din data de 5 iunie 1937ꓽ «Copilăria petrecută la sat mi se pare singura mare copilărie... Copilăria şi satul se întregesc reciproc, alcătuind un întreg inseparabil. S-ar putea vorbi chiar despre o simbioză între copilărie şi sat, o simbioză datorită căreia fiecare din părţi se alege cu un câștig... Satul, la rândul lui, îşi găseşte suprema înflorire în sufletul copilului. Mi-aduc aminte: vedeam satul aşezat înadins în jurul bisericii şi al cimitirului, adică în jurul lui Dumnezeu şi al morţilor. A trăi la sat înseamnă a trăi în zarişte cosmică şi în conştiinţa unui destin emanat din veşnicie»”.

Elevii Școlii Profesionale ASTRA sunt educați de către dascălii lor în spiritul respectării valorilor creștine. Sunt învățați să prețuiască munca și pe cei de lângă ei. De-a lungul anului ei au participat la diferite evenimente.

 

Adauga comentariu