Nu lăsaţi copiii să bată cuie în geamuri!

Iar vin nişte alegeri peste noi şi suntem la fel de pregătiţi, aşa cum am fost în alte dăţi, să mergem să dăm cu ştampila în căsuţa favorită.

Deja, cei mai mulţi dintre noi, ştim cu cine votăm, ştim că ăla e bun şi adversarii lui sunt proşti. Nu ne mai batem capul să analizăm capacitatea candidaţilor de a ocupa funcţia de preşedinte al României. Nu cântărim cât sunt candidaţii de capabili să ne conducă în următorii cinci ani. Mergem după nişte fente, precum un portar la lovitura de la 11 metri. Uneori are baftă, alteori nu. Suntem convinşi că varianta preferată de noi, aşa fentaţi cum suntem, e cea ideală şi încercăm să-i convingem şi pe alţii de acest lucru.

Prea puţini dintre români îşi mai aduc aminte de promisiunile actualului şef al statului, făcute în urmă cu cinci ani. Vă mai amintiţi de promisiunea cu 6% din PIB pentru Sănătate? De promisiunea cu aderarea la zona euro? Dar de promisiunea asta: „Descentralizare fiscală, punând capăt presiunilor la care primăriile sunt adesea supuse de către Guvern”? Mai luaţi încă una: servicii speciale cât se poate de puternice, pe deplin scoase din jocul politic partizan.

Am enumerat câteva dintre promisiunile candidatului Klaus Iohannis de acum cinci ani. Le citesc şi zâmbesc, aşa cum probabil faceţi şi voi.

Ştiu, unele dintre promisiunile făcute la acea vreme de Iohannis nu sunt apanajul lui, însă atunci apare întrebarea: „De ce a promis?”. Nu mai luăm în calcul că, la un moment-dat, a avut guvernul lui...

La fel s-a întâmplat în urmă cu câteva luni, la alegerile europarlamentare. USR şi PLUS promiteau „pe toate gardurile” că dacă votezi alianţa lor, România va avea autostrăzi şi spitale. Staţi calmi, nu va avea. Nu pe această bază, a votului de la europarlamentare.

Oamenii neinformaţi sunt uşor de trimis după fentă. Sunt alimentaţi cu un slogan bine pregătit şi gata, treaba e făcută! Precum un copil neştiutor care ia în mână un ciocan şi un cui, apoi merge către geam pentru operaţiunea mecanică.

Adauga comentariu