Și-a pierdut piciorul, dar și locul de muncă. Povestea arădeanului care ar dori orice job în care poate folosi mâinile

A dus o viață normală și lucra de dimineața până seara pe litorarul Mării Negre, ca ospătar. Asta până într-o zi când i s-a făcut rău la locul de muncă și a pierdut tot, chiar și un picior. Marius Florin Muntean are 47 de ani și caută acum cu disperare un loc de muncă. Invaliditatea pe care o are nu îl poate ține inactiv, el își dorește cu orice preț să ducă o viață normală și să aibă iar un loc de muncă de unde să își câștige existența. Pe lângă meseria de ospătar, acesta a mmai cochetat și cu muzica populară și are câteva piese înregistrate. 


„Din 2013 până anul trecut în noiembrie am locuit în Constanța. Lucram ca ospătar, vara pe sezon și iarna era un restaurant unde munceam. Anul trecut după ce am terminat sezonul m-am angajat la restaurantul unde am mai muncit pe timp de iarnă. Am avut o mică problemă la picior, de la o bătătură, mi s-a infectat, dar nu mi-am dat seama că va fi atât de grav. Am făcut o bătătură de la pantofi, deoarece munceam zi de zi încălțat, de la transpirație s-a infectat și având și diabet infectat a pătruns mai repede în corp și așa mai departe. Când m-am dus la spital era foarte gravă situația mea. Nu mă durea, până într-o zi când mi-a fost foarte, foarte rău și am plecat de la muncă. În octombrie s-a întâmplat. Eu eram angajat acolo din septembrie. Când am ajuns la urgențe mi-a spus că că am făcut septicemie. Au spus că trebuie aputată cel puțin glezna, deoarece infecția este puternică și o să urce mai sus. Am refuzat în primă fază. M-am speriat. Am zic ca mai consult câțiva medici să vadă care e treaba poate îmi salvez piciorul”, povestește bărbatul. 

Și-a trimis partenera de viață la restaurantul unde lucra să anunțe situația lui. „A mers să anunțe ce am pățit. Șeful a spus că este ok și să îmi fac investigații și când sunt bine să mă reîntorc. Între timp la mine s-a agravat piciorul foarte tare, nu am avut ce să fac, a trebuit să merg direct la amputare. Prima dată mi-a amputat partea de jos de genunghi, dar apoi și cealaltă parte. Trebuia să duc o adeverință la spital precum că sunt angajat. Mi-a dat o adeverință de la restaurant, ar nu a fost bună. Cred că atunci când m-a internat în spital mi-a desfăcut contractul de muncă. Eu înțeleg că nu aveam dreptul la concediu medical, dar cel puțin nu plăteam eu asigurări și tot ce a fost nevoie. A mers soția cu adeverința înapoi că nu e bună, dar au vorbit urât cu ea. Nu ne-a mai dat nimic. A trebuit să îmi fac eu asigurare privată. Am ieșit mai ieftin că de trebuia să plătesc spital și tot era o sumă foarte mare. Nu îmi permiteam”, spune Marius Florin Muntean. 

Cu piciorul tăiat nu mai avea cum să rămână în Constanța să lucreze așa că a decis să se întoarcă în Arad, să caute o chirie, cu speranța că aici va avea mai mari șanse să găsească un loc de muncă. Nu vrea să își facă dosarul pentru a primi încă pensie de handicap deoarece dorește să lucreze. 

„Am fost un om activ la viața mea. Vreau orice ce poate munci cu mâinile. Am încercat la fabrici, unde se stă jos și se muncește. Nu mi-au dat răspuns, dar cred că fără proteză nu vor să mă angajeze. Momentan nu pot să pun proteză, deoarce nu s-a vindecat piciorul. Nici nu știu cât costă. Pentru mine a fost un șoc puternic. Un șoc enorm. Să merg pe picioarele mele și deodată să rămân fără ele și să depind efectiv de altul. E foarte greu. Greu, e puțin spus. Am lucrat în Arad la restaurante cunoscute înainte să plec. Am mai și cântat, dar am iubit mult ospătăria. Muzica îmi e dragă și o fac cu plăcere, poate va fi singura oprotunitate să-mi câștig existența. Nu știu. Sper să găsesc pe cineva care să mă accepte așa cum sunt. Vreau să fiu un om activ, cum am fost. Incep să depășesc momentul, meg înainte, nu am ce să fac”, mai afirmă bărbatul cu lacrimi în ochi și glasul tremurat. 
Este conștient că dacă nu va lucra nu va primi nimic de la nimeni. „Nu o să-mi dea nimeni nimic degeaba, fără să muncesc. Am de plătit chirie, trebuie să mă intrețin cumva”, a mai spus bărbatul. 

Am încercat să luăm legătura cu patronul restaurantului din Constanța la care a lucrat pentru un punct de vedere, dar până la ora publicării materialului nu a răspuns la apel. 

Dacă cineva are un loc de muncă pentru Marius poate să-l contacteze la numărul de telefon: 0731 192 057.   

Adauga comentariu