A murit arădeanul care avea istoria dulce a cofetăriei în două odăi. Ioan Gui a fost cofetar timp de 42 de ani!

Ioan Gui, fostul cofetar arădean, cel care şi-a făcut în casă un Muzeu al Cofetăriei, adunând exponate vechi de aproape un secol, a murit la vârsta de 80 de ani.

A fost inclus şi în cadrul proiectului #InspirArad. Iar acum în urma lui a rămas povestea şi exponatele.

În două camere din casa situată la numărul 3 pe strada Nicolaus Lenau, din cartierul Sânnicolau Mic, din Arad, se află singurul Muzeul al Cofetăriei amenajat în ţara noastră.

Ioan Gui a fost cofetar timp de 42 de ani, iar pentru că niciunul dintre copii nu i-a călcat pe urme, după ce s-a pensionat, în 1996, s-a gândit să lase moştenire comunităţii un Muzeu al Cofetăriei. Astfel, în 2006, Ioan Gui a inaugurat primul muzeu în amintirea marilor meşteri cofetari ai Aradului din perioada interbelică. De-a lungul carierei sale, Ioan Gui a condus o importantă perioadă de timp Laboratorul de cofetărie al TAPL (Trustul de Alimentaţie Publică Locală) Arad.

În cele două cămăruţe-muzeu, Gui a adunat nici mai mult, nici mai puţin de 360 de exponate. Astfel, aici şi-au găsit loc maşina de preparat îngheţată, maşina de fabricat bomboane – ambele realizate în jurul anului 1920 –, maşina cu curele de transmisie pentru măcinat zahărul şi, de asemenea, un agregat pentru prepararea marţipanului.

Cele mai multe dintre utilajele expuse în casă sunt acţionate manual şi necesită o bună stăpânire a tehnicii. Ioan Gui povestea că, pentru maşina de preparat îngheţată, gheaţa era adusă iarna din râu, depozitată în pivniţele atelierelor de cofetărie, pe paie, iar primăvara se scotea pentru a se face îngheţata. Asta până când, în ’50, în Arad s-a înfiinţat fabrica de gheaţă „Flora“.

În muzeul lui Ioan Gui nu se găsesc doar utilaje, ci şi cărţi de specialitate unice în România, diplome şi medalii obţinute de cofetarii arădeni de-a lungul vremii. Totodată, pe lângă acestea, în cele două camere sunt expuse şi mese de marmură pentru prelucrarea zahărului fiert, o maşină pentru tăiat hârtia folosită la împachetarea bomboanelor pentru pomul de Crăciun, fotografii şi documente.

 

 

Adauga comentariu