Ministrul Sănătății anunță o anchetă de amploare la Arad! „Vor fi măsuri drastice, iar cei vinovați care atentează la sănătatea publică vor plăti”

Ministrul Sănătății a anunțat demararea unei anchete de amploare, în urma cazului elevilor intoxicați.

Ministerul anunță că există suspiciunea că în sălile de curs unde acești elevi învață au fost efectuate vineri proceduri de Dezinfecție, Desinsecție și Deratizare (DDD) și este posibil ca elevii să fi intrat în contact cu substanțe chimice, care să le fi produs această simptomatologie.

„O echipă de inspectori din cadrul DSP Arad s-a deplasat la unitatea școlară și a cerut de la ISU ARAD, autospeciala de cercetare CBRD pentru a se verifica toxicitatea aerului din sălile de curs. O altă echipă a DSP Arad formată din epidemiologi s-a deplasat la UPU a spitalului județean pentru a verifica împreună cu personalul medical simptomatologia celor 18 copii”, conform Ministerului Sănătății.

De asemenea, reprezentanți ai DSP Arad și Poliția caută firma care a efectuat operațiunile DDD. Se pare că aceasta are sediul social la Hunedoara, arată ministerul.

 „Nu este normal ca după evenimentele tragice de la Timișoara o astfel de situație să se repete la numai două luni. Am dispus atunci să fie verificate toate firmele care efectuează operațiuni de deratizare, dezinfecție și desinsecție, dar se pare că la Arad, nimeni nu și-a făcut treaba. Iată cum, 20 copii au ajuns la UPU cu iritații faciale și oculare pentru că, în continuare, operațiunile DDD se fac după ureche. Am dispus trimiterea de îndată a Corpului de Control din MS, dar și a Inspecției Sanitare de Stat, pentru a stabili modul cum firmele care folosesc biocide au fost controlate. Vor fi măsuri drastice, iar cei vinovați care atentează la sănătatea publică vor plăti, chiar de vom fi nevoiți să schimbăm radical legislația”, a declarat ministrul Sănătății, Victor Costache.

În urma ședinței CJSU prefectul județului Arad în calitate de președinte al Comitetului județean pentru situații de urgență a dispus:

1 suspendarea cursurilor de la liceul teoretic Adam Muller Gutenbrun, in corpurile de clădire afectate pentru data de 14.01.2020

2. Direcția de Sănătate Publica va dispune măsurile pentru curățenia spatiilor.

3. Se vor face verificări atât la firma care a executat lucrarea cât și la unitatea de invatamant  de către instituțiile abilitate.

Adauga comentariu