Liberalii fac „joc de glezne” cu alegerea primarilor în două tururi

Disputele privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin va ocupa agenda publică a următoarei luni. Liberalii, forţaţi de unii parteneri de guvernare, joacă cartea cu două tururi, însă, în realitate, le-ar conveni ca sistemul să rămână neschimbat, adică edilii să fie aleşi dintr-un singur tur.

Argumentele, calculate la rece, nu cu lozinca „să omorâm PSD-ul” în cap, ar trebui să îi scoată pe plus pe liberali în actuala situaţie. Şi dacă mai punem la socoteală faptul că PNL a început marea racolare a unor primari social-democraţi, treaba e clară. În judeţul Arad, de exemplu, mai mulţi primari PSD, dar şi ALDE şi PMP ar urma să candideze, la localelel din vară, de pe listele liberalilor. Despre acest subiect voi scrie mâine mai multe.

Deşi în ultimele zile, lideri liberali anunţau că după reluarea sesiunii parlamentare, subiectul alegerii primnarilor în două tururi va fi repus pe tapet, cred că PNL face un joc dublu. Pe de o parte, agită ideea cu două tururi, asta pentru a-i mulţumii pe unii dintre cei care susţin actualul guvern. Pe de altă parte, liberalii, spre deosebire de USR, PMP şi ALDE au mult mai mulţi primari. Şi-ar dori ca aceştia să câştige lejer un nou mandat, nu să-i complice. Cum ar mai merge un parlamentar liberal prin judeţ, pe la primari, cerând ajutorul pentru parlamentare, în condiţiile în care i-a îngreunat câştigarea unui nou mandat de edil-şef?

Aminteam de marea racolare a primarilor de către liberali. Cum să convingi un primar să treacă la PNL şi apoi să îi spui că va avea nevoie de 50% +1 sau de două tururi pentru a câştiga un nou mandat? Sigur, excepţii pot exista. Îmi aduc aminte că la alegerile parlamentare din 2012, destui bugatari au votat cu PDL, deşi guvernarea lor le-a tăiat din salarii şi sporuri.

Una peste alta, cred că liberalii fac „joc de glezne” în problema alegerii primarilor în două tururi.

Adauga comentariu