La guvernanţi noi, tot alegătorii boi. Victor Ponta "prestează" de minim un milion de lei pe lună

”România normală” pe care ne-a propus-o președintele Klaus Iohannis şi s-a „asumat” de către premierul Ludovic Orban este una a deplinei securităţi: s-a tăiat de la Sănătate, de la Educație și Cercetare și şi s-a dat la Tovarăşu’ Gradu’, Tovarăşa Tresă, Steluță şi Petliță. Tot lor nu li se taie „penzia” specială, că au demonstrat de ce sunt capabili la 89... Aşa că Serviciile, Poliția, Jandarmeria şi Armata să ne trăiască şi când ne-o fi mai rău, să ne fie ca acum! Şi Guvernul Mandolină ne cântă după ureche: cică să nu facem deficit, dar în loc să bage bani la investiţii, se angajează țara în spirala scumpirii provocate de credite şi dezechilibrele pe care le provoacă acestea, iar banii luaţi cu împrumut se dau la instituțiile de forță și la votantul garantat. Avem din nou un buget pur electoral.

În bugetul pe 2020, la articolul 47, apare o derogare pentru anul în curs. Citez: „Pentru anul 2020, subvenţiile acordate partidelor politice, prevăzute în bugetul Autorităţii Electorale Permanente, se acordă pe baza numărului total de parlamentari înscrişi în fiecare dintre partidele politice la data de 1 ianuarie 2020“. Ori, ProRomânia, la 1 ianuarie 2020 figura cu 28 de deputaţi şi 1 senator, aşa că va încasa în jur de 1 milion de lei lunar, proporţional cu numărul de parlamentari. Asta chiar dacă subvenţiile partidelor au fost tăiate cu 30% de Guvernul Orban. Iar suma va rămâne aceeaşi, indiferent de mişcările de trupe din ProRomânia. De aceea şi transferurile de traseişti “proromâni” către PNL, la troc, s-au făcut după data citirii “contorului”. Aşa că, şi dacă Ponta va rămâne singur-singurel în partid lui, până la finalul anului, va avea la dispoziţia muşchilor săi un milion de lei în fiecare lună. Bani publici. Și, așa, pe banii fraierilor care au votat, chipurile, o “Românie normală”, își cumpără Guvernul Mandolină voturile pentru a reface Uniunea Social Liberală.

Partidul Pro România a fost înființat acum doi ani de câțiva parlamentari de la PSD și ALDE, la un an după alegerile parlamentare şi ca o consecinţă a pierderii de către Ponta a influienţei de decizie în PSD. În ciuda legii privind finanțarea partidelor, care prevede faptul că de subvenția acordată de stat beneficiază doar partidele care au participat la ultimele alegeri locale și parlamentare, proporțional cu voturile obținute, partidul în curs de destrămare al lui Ponta va primi în 2020 finanțate de la bugetul de stat. Cum? Printr-o derogare de la lege prevăzută în bugetul de stat pe care Guvernul Orban și-a angajat răspunderea în Parlament, buget care a fost promulgat luni de către preşedintele Iohannis.

Conform inutilei legi a finanţării partidelor, numai partidele care au participat la alegeri – parlamentare şi locale - primesc lunar bani de la bugetul de stat, în funcţie de rezultatul obţinut la ultimul scrutin. Aşadar, chiar dacă partidele mai pierdeau din “şparlamentari” pe parcursul unei legislaturi: prin demisie, deces sau traseism, sumele erau calculate în funcţie de rezultatul obţinut la alegerile din 2016. Aşa, deşi din PSD, ALDE şi PMP s-au scurs traseişti către PNL, sau dinspre PNL şi USR s-au scurs alţi “aleşi” către celelalte partide, încasările de la buget nu au fost afectate.

Anul trecut, când Guvernul Dăncilă aloca 100 de milioane de euro pentru finanţarea partidelor, din care ProRomânia nu primea nimic, Victor Ponta era realmente revoltat, atent şi îngrijorat. Citez din ce afirma acesta în februarie 2019: „E vorba de o sumă total nejustificată, total fără precedent, total fără echivalent la nivel european şi amendamentul nostru este ca în 2019 această plată să fie suspendată. E un gest de solidaritate şi de bun-simţ“. Anul acesta, a depus un amendament prin care i s-a aprobat ca, la împărţeală, să particepe şi partidul său. S-au suspendat doar revolta, atenţia şi îngrijorarea...

Prin urmare toate declaraţiile “fioroase” emise în spaţiul public de către Plagiatorul Mitoman la adresa binefăcătorului de la buget, Ludovic Orban, sunt doar mieunat de pisoiaş prins cu botul în castronul cu smântână. Ponta joacă bambilici declarativ cu unul dintre amicii săi de tentativă de lovitură de stat din vara anului 2012. Iar primirea traseiştilor din Pro România în PNL este doar o reeditare a primirii burtăverzilor din PD-L în PNL înainte de demiterea Guvernelor Boc și Ungureanu. Simple poziţionări de interese.

Şi, gata!

Adauga comentariu